Ud at se
Haver i England - Norwich

 

27 Cathedral damae DSC 4328

Norwich har ca.120.000 indbyggere og er oprindeligt en havneby, som man sejlede til opad floden faktisk helt til 1960, hvor det sidste skib, et dansk, ankom.

Området er gammelt vikingeland og omfattet dengang af Danelaw og med mange stednavne, der kan spores tilbage til vikingetiden. Byen har to katedraler, en på 900 år og en på 100 år, ca. 60 kirker, en for hver ugedag og efter sigende en pub for hver dag! Byen er velhavende, oprindelig på uldhandel, i dag en handelsby med tekstiler, fødevarer (Colman’s berømte sennep), banker og forsikring. Flint var et udbredt byggemateriale, som man ser overalt i byen, og på grund af det milde klima ser man ingen frostsprængninger. De store stenblokke man ser i borge og katedraler kom derimod fra Normandiet.

 

Cathedral of St. John in the Baptist

27 Cathedral DSC 4330

De danske konsulenter mødtes med overgatner Zanne, en ildsjæl, som har fået lov til at renovere og udvikle det lille grønne anlæg omkring domkirken. Hun har, med 5-9 ”ung i arbejde”, udviklet området fra at være en lukket, forsømt gård ved kirken med parkering og containere, til i løbet af 2-3 år at ende med at være en nydelig grøn oase med cafeteria m.v. Zanne har udarbejdet en 5 årsplan med rosenhave, lavendelhave, frugthave, Memorial Garden m.v. Pengene er små, så det kræver gode ideer og billige løsninger. En ting var dog ikke billig, ”det himmelske vand”. Under kirken er den gamle fangekælder, (her lå tidligere et fængsel), blevet foret med beton, således at alt tagvand fra kirken ledes herned, hvis der skulle opstå brand. Men nu anvendes det altså også til havevanding! Se også indledningsbilledet.

 

Plantation garden

27 Plantation vaeksthus DSC 434127 Plantation detalje DSC 4345Plantation Garden var oprindeligt et flint- og kalkbrud, omlagt i 1857 til nu at fremstå som en smuk, original victoriansk have med gotisk fontæne, rustik bro, italienske terrasser og hundredevis af havearkitektoniske detaljer fra midten af det 19. århundrede, dramatisk placeret i kløften fra det gamle kridtbrud. Haverne karakteriseres ved fem elementer: Græsplænen, en slags parklandskab en miniature tæt klippet, busketterne, tilplantet med sirbuske, terrassegangen, væksthuset, som fik langt større betydning i haven end orangerierne og så de små særhaver, specialist gardens. Haven er oprindelig anlagt af ejeren, som også boede på ejendommen i en statelig bygning. Han troede så meget på ideen, at han kaldte stedet Plantation Garden mens der stadig var kridtbrug, og inden der overhovedet var anlagt en have. Haven ejes nu af en Trust, er på godt en hektar, bygningen har været eksklusivt hotel, og man har stiftet en forening af frivillige på 600 medlemmer. Absolut et besøg værd, hvis man er på de kanter.
Tekst Hans Preisler, fotos Grethe Bjerregaard, Havebladet 3/2014

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk