Ud at se
Tulipanmarker på Lolland

 

11 april 2012 Bøgehave Tulipanløg marker GB

Hvis du har lyst til at se blomstrende tulipanmarker behøver du ikke at tage helt til Holland. På Lolland kan du være heldig at se den ene lange række med blomstrende tulipaner efter den anden i løbet af april – maj, når de forskellige sorter blomstrer.

I Vesterborg på Lolland er ca. 17 ha tilplantet med tulipaløg, der blomstrer i april – maj. De 17 ha resulterer i ca. 4 mio. løg. Det er et flot syn, men det varer kun indtil det er konstateret, at der er tale om den rette sort og at den ikke lide af sygdomme. Det er nemlig løgene, der er det vigtige her. Det der dem, der skal producere de afskårne tulipaner vi senere køber i butikkerne.

 

Avl af tulipanløg på tilbagetog i Danmark

11april 2012 Bøgehave Tulipanløg virus GBI 2013 vil der sandsynligvis kun være fire blomsterløgavlere tilbag i Danmark. Det er ikke mange, men konkurrencen fra Holland er stor. Det samlede areal vil vel ikke være mere end ca. 30 ha i alt, og Bøgehave på Lolland står for mere end halvdelen.
Det er pladskrævende at dyrke tulipanløg, for der kan kun dyrkes tulipaner på samme areal hvert 6. år. Derfor passer det fint, at Bøgehave er et landbrug på 200 ha, hvor der dyrkesroer, korn og raps foruden at der er en produktion af grise. Det giver mulighed for sædskifte.
Bøgehave dyrker ca. 26 tulipansorter. Hvert år tages en ny ind og en gammel udgår. Sorterne vælges efter farve og håndteringslethed. Det er fx vigtigt at planterne er oprette og faste i væksten, så de kan behandles maskinelt ved optagning og håndtering i det hele taget.
Tulipanerne vokser i en stiv lerjord, på samme måde som de også gør det i Holland ved Zuidersee. Det har en tendens til at give kraftigere planter end hvis de dyrkes i sandjord.

 

Arbejdskrævende produktion

11april 2012 Bøgehave Tulipanløg Gabriella GB

Tulipan 'Gabriella'

 

Når løgene blomstrer, kan man se om de alle sammen har samme farve og form. De løg, der vise forkert farve eller form fjernes. Det samme gælder syge tulipaner. Virus kan være svær at se, men det er vigtigt at fjerne syge løg. Plantedirektoratet kontrollerer, og hvis der er mere end 1 % syge løg godkendes partiet ikke. Så må man i gang igen med udrensning. Det kræver medarbejdere, der er fortrolige med arbejdet. Næsten hver eneste blomst gennemgås. Efter godkendelse fjernes blomsterne, så planterne kan udvikle sig videre til blomstringsdygtige løg, der kan sælges til fortrinsvis gartnere i Danmark og Sverige. Til slut ender de afskårne blomster fx i supermarkederne. Mens løgene er under udvikling er det vigtigt at sørge for vandtilførsel og at bekæmpe gråskimmel, der kan være ødelæggende for avlen.
Der udlægges 8 t løg/ha og der høstes det dobbelte. Når løgene er 9-10 cm er de klar til salg. Sideløgene på 2-5 cm sorteres fra og lægges med henblik på blomstring og salg det følgende år. Bøgehave bruger udelukkende selvavlede løg. Løgene lægges i net, der er 40cm brede og 800 m lange. Nettene minder om netstrømper og når rækken ikke er længere, bindes en knude på nettet, som regel efter 300 m. Det svarer til vandingsanlæggets rækkevidde og det er jo nødvendigt at vande, så løgene holdes i vækst. Bedene er 1,5 m brede og der lægges to poser ved siden af hinanden i bedet.

 

Høst

11 april 2012 Bøgehave Tulipanløg Pinnochio GBTulipan 'Pinocchio'

 

Høst sker i juni-juli med maskiner; løgene tages op i poserne, de blev lagt i. Efter optagning tørres løgene et døgns tid hvorefter jorden rystes af. Så anbringes løgene på lager i syv dage før den endelige sortering. Herefter opbevares løgene ved 23 °C i ca. to måneder før de pakkes og leveres. Normalt handles løgene i januar og helst inden optagning. I høstperioden er der 18 mennesker beskæftiget, resten af året 2 personer. I høstperioden er seks erfarne polakker fast beskæftiget indendørs til sortering. De er kommet igennem flere år.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 1/2013

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk