Ud at se
Besøg i Gråsten Slotshave

 

21 Sønderjylland Gråsten Slot september 2014

Gråsten Slot og Slotshave ligger smukt omgivet af den sønderjyske natur med skov og sø.

Slottet er fra 1759 og er efterfølgeren til flere slotte, som har ligget på stedet siden 1500-tallet. Gråsten Slots historie kan inddeles i tre epoker, hvor den første knytter sig til den grevelige Ahlefeldtslægt, den mellemste til hertugerne af Augustenborg og den seneste til Kongehuset. Gråsten Sot og slotshave administreres i dag af Kulturministeriet, Slotte og Kulturejendomme.

 

Engelsk inspireret slotshave

Gennem mange år blev Gråsten Slot brugt af Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid. Dronning Ingrid benyttede slottet som sommerresidens til sin død i november 2000 og også i dag benyttes slottet af den kongelige familie som sommerslot. Også dronning Margrethe har lejlighedsvis brugt Gråsten Slot til familiesammenkomster.
Den rigt udsmykkede slotskirke er den eneste del af slottet, som er tilgængelig for publikum. Gråsten Slot kan dog nydes udefra på en spadseretur i slotshaven, så længe kongefamilien ikke holder til på slottet.
Gråsten Slotshave er en engelsk inspireret romantisk landskabshave, der i sommerhalvåret kan fremvise en overdådig blomsterpragt. Der er blevet udgivet talrige bøger og optaget talrige TV udsendelser om Gråsten Slotshave.

 

Rundt i haven

Erik Steg fra Slots- og Kulturejendomme guidede os rundt. De store græsflader bliver i dag klippet af græsklipperrobotter. Det store berømte staudebed er omlagt i 2006, med temaet regnbuen. Det er med pangfarver, som ikke var Dronning Ingrids foretrukne. 21 Gråsten Slot september 201421 Sønderjylland Gråsten Slot gartneri september 2014Et haveelement med nedgravet bassin og en konkylie med duftende augustinerroser er et besøg værd, og sikken en rosenduft i det nedsænkede terræn. Det gamle Gravensteiner-æbles stamfader til Gråstenæblerne står i haven. Den store sø er blevet oprenset og 5000 tons er blevet kørt bort. Haven er nu mere offentligt tilgængelig, bl.a. er Det lille hus blevet en del af slotshaven. De gamle herregårdsgartnerier, er i dag mere eller mindre nedlagt. Det er en del af kulturarven som her bliver nedprioriteret. Men der er planer om at genoplive køkkenhaven med nye initiativer omkring dyrkning af køkkenurter.
Hans Preisler, fotos Grethe Bjerregaard, Havebladet 3/2015

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk