Ud at se
Havevandring i det vestjyske

 

12 John Bruun DSC 6079

I H/F Ellebæk har John Bruun sin meget velplejede og alsidige kolonihave i Vestjylland Kreds.

Selv om haven er fyldt med planter og der hele tiden er noget at tage fat på er der nu også plads til hyggesteder i haven (se indledningsbilledet). Ud over at passe sin have deltager John Bruun også i organisatorisk arbejde, ikke blot i Kolonihaveforbundet, hvor han er næstformand i kredsen, men også mange andre stederm, herunder boligforeningen, hvor hans lejlighed befinder sig. Golfbanen kalder også hyppigt, så der er nok at se til. Han var formand i sin haveforening i mange år.

 

12 kryddersnaps DSC 6111

 

Kryddersnapsehobby

 

Der er ikke meget der slår en stille stund med en kryddersnaps og et kig ud over en frodig have. Den vestjyske natur indbyder til indsamling af planter til kryddersnaps og resultatet bliver både velsmagende og smukt at se på.

 


En kryddersnaps en gang imellem er godt for helbred-et og den vestjyske natur sørger for mange smags-givere i form af mosebølle, tyttebær, slåen (efter lidt frost) lige som nye skud af pil, knopper af eg og bøg, rødder af tormentil og meget andet kommer i brug.

 

 

I haven året rundt

John Bruun er i haven året rundt, og det ses. Der er et rigt fugleliv, væksthuset er ved at sprænges af planter under formering og hele haven er tildækket med planter, så konsulenten kan ikke finde en bar plet at klage over i den ca. 700 m2 store have.

12 John Bruun DSC 6092John Bruun, th, og kredskonsulent Erling Mikkelsen, tv, i havesnak.

 

Det er to haver, der er slået sammen. Den normale havestørrelse er ca. 400 m2. Haveforeningen blev etableret i 1969 og John Bruun har haft sin have siden 1973. Normalt er haven klar til at man kan arbejde i den i løbet af mart, men i 2014 var det allerede 1. marts.
12 John Bruun DSC 608412 John Bruun DSC 608112 John Bruun DSC 6082

 

 

 

 

 

 

Engletrompet, Brugmansia, er en krukkeplante der kan blive meget stor. Den vil senere på året få de mest fantastiske trompetlignende blomster. I bunden er plantet knoldbegonier, der vil give et flot bunddække, tv..

 

Der er plads til både grøntsager og prydplanter i haven, så der er noget for maven og øjnene i hele havesæsonen. Blomstrende Rhododendron er et virkeligt blikfang i begyndelsen af sæsonen (i midten).

 

Væksthuset er i brug til formering i det tidlige forår og fra efteråret bruges det til vinteropbevaring, th..

 

Der er mange løg- og knoldplanter i haven, både til nytte og pryd, herunder mange knoldbegonier og Dahlia. Der er også mange Fuchsia, ca. 180, opbevares om vinteren i et hjørne af væksthuset. De er klar til udsætning i løbet af april. Ikke ret mange af dem går til i løbet af vinteren, måske 3-4 stykker, så der er ikke noget at klage over. De opstammede er de sværeste at opbevare og de ender ofte med at blive forgrenede som de traditionelle Fuchsia.

Grethe Bjerregaard, Havebladet 3/2015

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk