Ud at se
Anderledes kolonihave

 

 

08 Stikkelsbærkiwi Jann P anderledes P9240232

I have nr. 144 i Haveforeningen Ørkild i Svendborgkredsen har Chr. Thielmand skabt en have, der er noget for sig selv.

 

En kolonihave kan være et fantastisk sted til afprøvning af planter og at lære dem at kende på godt og ondt. Og så skal man kunne nænne at beskære, det er vigtigt når mange planter skal deles om pladsen.

 

Centrum i haven

Trompetkrone (Catalpa bignonioides) er et smukt 7 årigt træ med store lysegrønne blade. Det fanger straks ens blik. Stammet op og med sin store krone giver det haven både højde og karakter. Lange nellikelignende frugter udvikler sig i løbet af sommeren og kan blive hængende vinteren over.

 

 

 

 

 

 

Frugtplanter i fokus

Den velholdte have rummer mange forskellige planter. Ikke mindst frugttræer og buske. Der er fersken, abrikos, valnød, pærer og æbler, også som espalier. Et familietræ består af æblesorterne 'Filippa', 'Ingrid Marie' og en krydsning af disse 'Aroma'. Også 3 forskellige søjleæbletræer bl.a. sorten 'Bolero', er der blevet plads til.
Der er højstammede stikkelsbær og ribs, nemme at plukke og uden mange skud fra jorden. Også blå vindruer af sorten 'Schuyler', hvis blade har smukke høstfarver, ses i haven.
Espalieret minikiwi (Actinidia arguta 'Issai') der er selvbestøvende og giver frugter på 2-3 cm. Chr. Thielmand har lavet flere glas velsmagende marmelade af disse.

 

Væksthuse, højbede og prydhave

Der er 2 væksthuse i haven. I det ene forskellige Citrus og mandarin plantet i krukker. Mandarinfrugter er lavet til marmelade.
I en smuk krukke står en kakiplante, som overvinter i væksthuset og sættes ud i haven om sommeren.
Jordbær, der er også en hvid sort, står i højbede i en lille køkkenhave.
I haven er der udover frugtbærende planter almindelige sirbuske, herunder Eucalyptus, frilandsfuchsia, roser, stauder, løgvækster og klematis. Klematis er plantet i plastrør, det beskytter rodhalsen mod sol og klematisvisnesyge, og så sikrer rørene at planten får fuld gavn af vandingsvandet.

Jann Poulsen, Havebladet 5/20141

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk