Ud at se
Et forbillede

 

33 P1010552 august 2015 Anna Louise Skovmosen konsulentens præmie

Nyttehaveforeningen Skovmosen ligger i Lyngby-Taarbæk kommune, var oprindeligt skolehaveområde for Københavns kommune og består af mange små haver.

Siden 1982 har Anne-Louise Pedersen haft have i nyttehaveforeningen Skovmosen, og da det dengang var skolehaver, var der visse regler, der skulle overholdes. En gang om ugen var der undervisning i dyrkning af haverne, der var på 60 m2 og omfattede 6 bede til sædskifte: to bede med jordbær, et bed med kartofler, et bed med rodfrugter, et med porrer, et med løg. Der var også et bed med stikkelsbær, ribs eller andet. Blomsterkanten omkring haven blev fastlagt af lærerne. Således fungerede systemet indtil 1998, hvor haverne kom under Kolonihaveforbundet.

 

Altid aktiv

Fra 1998 havde Anne-Louise to lodder à 60 m2 foruden det stykke udyrket jord, som hun selv har taget fat i at gøre til et stort, blomstrende areal uden anden struktur, end at det er fyldt med blomster og et stort æbletræ, hun selv har plantet.
I januar 2015 fyldte Anne-Louise 90 år. Hun tager hver i dag sæsonen bussen fra København til Lyngby, dog er der ofte mulighed for at komme tilbage til byen med en af de andre havedyrkede. Hendes mantra har altid været: Man skal holde sig i gang. Når man ser hende bevæge sig ville mangen 70-årig være misundelig over hvor let det går. Måske fordi Anne-Louise danser folkedans om vinteren, når haven ikke holder hende i gang. Det er en viljesag og hun har ingen hjælp.

 

Fra Silkeborg til København

Anne-Louise er født i nærheden af Silkeborg, gik i skole hver anden dag og begyndte at arbejde som 14-årig. Som så mange andre var hun i huset indtil hun som 27-årig kom i lære som smørrebrødsjomfru og arbejdede med dette indtil hun gik på efterløn. Så kaldte haven.

 

Vildnisset og huset

I 1994 tog Anne-Louise fat på ”vildnisset”, der er på ca. 180 m2. Hun gravede det hele, købte et æbletræ af sorten ’Filippa’, som står endnu, og lavede et blandet bed uden egentlige gange. April-maj er de mest travle måneder, derefter er det forholdsvis let at holde, for jorden er jo dækket af planter. Ved dette herlige blomsterbed har Anne-Louise sit lille hus på 4,5 m2. Da det var skolehaveområde var der tre havedyrkere om huset, men nu er det Anne-Louises eget lille refugium.
Er der noget at sige til, at denne energi, flid og sans for havedyrkning udløste en konsulentens præmie i 2015? I hvert tilfælde ikke efter konsulentens mening.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 5/2015

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk