Havens problemer
Jordlopper

Ved kraftige angreb af jordlopper sættes ældre blade tilbage i vækst og kimplanter kan næsten gå helt til.

Iagttagelse

 

 

På bladenes overside ses små runde huller. Sjældent er der gnavet hele vejen gennem bladet. Det tilbageværende, beskadigede væv bliver brunligt efterhånden som det tørrer ud.


Årsagen

 

Det er ganske små biller på omkring 2 mm, som springer op på bladene, når de bliver forstyrret. Billerne er blanke og sorte og har en gul stribe under hver dækvinge. De kan dog også have andre farver som metalblå eller gulligbrun.
Der er mange forskellige arter af jordlopper. Kålfamilien, samt gyldenlak, blåpude, krognål angribes af den samme art. Hos kartofler er det de voksne biller der ses på bladene, medens larverne i jorden gnaver af rødderne. På Fuchsia gnaver både voksne og larver.
Jordlopper er aktive fra midt på foråret til sidst på sommeren.


Hvad kan der gøres

Svære at gøre noget ved. Frø sås når vejr- og jordbundsforholdene er optimale, jorden våd og varm. Sørg for at kimplanterne ikke mangler vand. Hvidløgsekstrakt her en afskrækkende virkning på jordlopper.
Jann Poulsen, Havebladet 3/2015

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk