Havens problemer
Agurkekrigen – biologisk krigsførelse

21 Agurk spindemider DSC 0216 (4)

Jeg har efterhånden besøgt mange hobbyvæksthuse i juli måned. Når jeg har kikket ind i væksthusene, har jeg ærgret mig over det, jeg har set. 


Det handler om spindemider og agurker. Har man først spindemider i væksthuset er det bare at give op og være glad for de magre resultat man har fået, synes parolen at være.

Agurkekrigen tabt

Man skal ikke lade sig kue af de små, sugende skabninger.
Gå i krig mod bæsterne. Det er ikke spor svært. Løsningen er enkel – rettidig omhu.

Køb rovmider

Løsningen er, at når man køber sine agurkplanter, så bestiller man også rovmider, som kan sættes ud nogle dage efter man har plantet sine agurker ud i væksthuset.
Skal krigen vindes skal man være fremme på slagmarken før man kan se fjenden. Rovmiderne skal sættes ud på agurkplanterne før man overhovedet tror det er muligt at se spindemider. 

Væksthusspindemiden

Væksthusspindemide er det rigtige danske navn på spindemiden. Størrelsen er 0,3 til 0,5 mm. Den har 6 ben i nymfestadiet og 8 ben i voksenstadiet.
I vintertiden er befrugtede spindemider rødlige og om sommeren gulgrønne med 2 mørke pletter på siden/skulderen, det ligner et mavebælte.
Spindemiden er kosmopolit, og findes udbredt i varmere egne, også i vores væksthuse, udestuer og vindueskarme. Den elsker den varme og tørre luft. Den kan derfor også findes på friland, når somrene er varme nok.
21 Agurk spindemider DSC 0216 (3)
Spindemiden er ikke nogen kostforagter, vi finder den på mange stueplanter, agurk, aubergine, vindruer, jordbær, frugttræer, bærbuske og mange flere.
Den kaldes spindemide fordi den efter et stykke tid danner spind på de blade m.m. den angriber; dels som færdselsårer dels som beskyttelse.
I varmt vejr er spindemiden særdeles aktiv og kan ses løbe rundt på blade og spind. Den suger næring af plantecellerne, især på undersiden af bladene. Når plantesaften suges ud af cellerne kommer der luft ind i stedet. Det ses som lyse til hvide små pletter på oversiden af bladene.

Når man kan se disse melerede partier på bladene er der så mange spindemider i væksthuset, at en biologisk bekæmpelse er umulig. 
De røde vinterhunner overlever vinteren ved at gemme sig i sprækker i væksthuset.
Derfor at en grundig, tidlig forårsvask af væksthuset også en måde at reducere angreb på.

Rovmiden

21 Agurk spindemider DSC 0216 (5)Rovmiderne lægger æg, hvor der er spindemider. Så snart æggene klækkes, begynder de små nymfer at finde og æde spindemider. En voksen kan let æde 10 spindemider om dagen. 
Rovmiden er kun 0,5 mm stor og rødbrun med en mere hvælvet krop en spindemiden. Den har længere ben og løber betydeligt hurtigere og er mere bevægelig end spindemiden. Den lever ikke i vores natur, og kan ikke overleve vinteren.
Derfor må den købes hvert år og sættes ud i væksthuset. Den foretrækker et varmt og fugtigt klima. Derfor er det en god ide at bruse sine planter over på varme dage; ved fx 20 grader og høj luftfugtighed udvikler den sig fra æg til voksen på 5 – 7 dage, levetiden er på ca. 4 uger, og den når at lægge 50 – 100 æg. Rovmiden er ikke lige så hurtig til at formere sig som spindemiden.
Man køber sine rovmider i små flasker med lavastoffet vermiculite. Heri gemmer rovmiderne sig.
Granulatet drysser man forsigtigt ud på bladene, fordelt over hele væksthuset. Rovmiderne kravler nu ud fra deres gemmesteder og fordeler sig på bladene og planterne. Det tager ca. 1 uge, så er rovmiderne at finde over hele væksthuset.

Hvor købes rovmider

Jeg køber dem over internettet på følgende adresser.
Man kan også købe rovmider gennem sin plantehandler. 
En flaske rovmider koster 169 – 175 kr.
Er man tidligt ude kan man være 2 – 3 om at købe de ca. 500 rovmider pr. flaske.

John Norrie, Havebladet 2/2012
<img border="0" src="/Billeder/21%20Agurk%20spindemider%20DSC_0216%20(3).JPG" width="175" height="122" align="left" hspace="6" vspace="6">

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk