Havens problemer
Porremøl

Iagttagelse: Der kan ses lysebrune partier på blade hos porrer og løg, disse er op til ca. 12 mm lange.

Årsagen: Det er larver af et lille møl (porremøl) Acrolepiopsis assectella. Det er grågrønne larver som minerer i bladene.
De ældre larver borer sig ind i stænglerne hos porrer og kan ligeledes forekomme på løg. Der er 2 generationer i løbet af sommeren. Den første generation kommer sidst på foråret til midt på sommeren, og 2. generation fra midt på sommeren til hen på efteråret. Især den sidste generation kan lave stor skade på porrer og løg. I begge tilfælde opstår en bladminéring. Når larverne har har gnavet færdig, kommer de frem og forpupper sig i silkekokoner på bladene.
Hvad kan gøres: Larverne kan ikke bekæmpes med sprøjtemidler. Derfor skal man søge i de netagtige kokoner og mase dem. Også de små larver i gangene kan klemmes ihjel. Plant først porrer ud i juni, hvorved 1. generation muligvis kan undgås. Selv om porrer plantes sent ud kan de nemt nå at blive store nok, da de vokser langt hen på efteråret.
Jann Poulsen, Havebladet 3/2014

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk