Havens problemer
Honningdug


Iagttagelse: På bladlusangrebne planter kan der ses søde og klæbrige, klare væsker. Honningdug kan optræde i så store mængder at det ligefrem kan dryppe ned fra planter.

Årsag: Honningdug er ekskrementer fra saftsugende skadedyr som bladlus, mellus, uldlus og skjoldlus.
Bladlusenes næring er den del af saften, der betegnes sirørssaft. Den er meget sukkerholdig men fattig på aminosyrer, som bladlusene nødvendigvis må have for at opbygge proteinstoffer. Derfor optager lusene meget mere sukker end de behøver. Overskydende falder ned på bladene, som en fedtet belægning.
Myrerne fortærer honningduggen og flytter ligefrem rundt på bladlusene og benytter dem som en slags "malkekvæg". Når man ser myrer kravle rundt på havens planter skyldes det bladlus tilstedeværelse.
Også svampe kan ernære sig i honningdugen. Der opstår branddug (sodskimmel) der ses som en sort belægning af sorte svampe.
Hvad kan der gøres: Det er lusene som skal bekæmpes, evt. ved spuling med vand.
Jann Poulsen, Havebladet 2/2013

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk