Havens problemer
Åkandebladbille


Iagttagelse:

Fra omkring maj og resten af sommeren kan der ses skade på åkanders blade.

På bladene ses uregelmæssigt gnavede sprækker i bladene. Det er gulligbrune biller på ca. 7mm, der har gjort det. Hen på sommeren kan ses 8 mm lange larver, der er sorte på oversiden, bleggule på undersiden. De voksne biller kan også gnave på blomsterne. De angrebne, skæmmede blade nedbrydes hurtigt af sekundære rådorganismer, som udvikles i bladenes ødelagte væv.
Årsag: Billen Galerucella nymphaeae. Dens livscyklus foregår på oversiden af åkandeblade fra æg, larver, pupper og til voksen. Der er normalt to generationer på en sommer.
Hvad kan der gøres: I mindre bassiner er det muligt at fjerne larver, pupper og voksne biller manuelt; ellers forsøg at spule skadevolderne bort med en kraftig stråle vand.
Insektmidler kan ikke bruges da de vil skade fisk og andre dyr i vandbassinet.
Jann Poulsen, Havebladet 2/2013

 

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk