Havens problemer
Kartoffelskurv

30 kartoffelskimmel scan0004

Der ses hævede, ujævne partier på kartoflerne. Overhuden brister, så skurvpletterne står med flossede kanter. Det er ofte overfladisk, men kan føre til revnedannelse. Kødet er normalt uskadt.
Årsag: En bakterie, der er mest almindelig på lette, sandede jorde - hvor indholdet af organisk materiale er lavt. Bakterien er tilstede i alle næsten jorde. Modtagelige er kartofler, som dyrkes på jord, hvor der tidligere har været græs. Forekommer især på kalkrige jorde, mindre på sure jorde. Pas på med at give kalk, hvor der skal dyrkes kartofler.
Hvad kan der gøres: Vand regelmæssigt, da der synes at være et forhold mellem kartoffelskurv og tør jord. Giv ikke kalk før lægning af kartofler.
Værtsplanter for kartoffelskurv er gulerødder, kålroe og rødbede. Dyrk ikke disse afgrøder på jord, hvor der året efter skal lægges kartofler.
Jann Poulsen, Havebladet 1/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk