Havens problemer
Angreb af bladlus kan forebygges

10 Mia Bladlus IMG 3959

Man ser ofte myrer i forbindelse med en bladluskoloni, da de spiser lusenes ekskrementer – det sukkerholdige honningdug.

Bedst som man glæder sig over sine smukke grøntsager og roser har lusene også fået et godt øje til dem og formerer sig i uoverskuelige mængder. Den største og mest effektive indsats ligger i forebyggelsen. Først og fremmest skal man sørge for en rig mangfoldighed af blomster og vinterhi i haven til bladlusenes fjender som blandt andet er mejser, edderkopper og larver af guldøjer, mariehøns og svirrefluer. Dernæst er det vigtigt ikke at overgødske med kvælstof, da det fremmer dannelsen af aminosyrer, som tiltrækker bladlusene. Når skaden er sket, og der er kommet for mange bladlus til, at man kan fjerne dem manuelt, kan man enten spule med en hård vandstråle eller lave en opløsning af 1% brun sæbe i vand. Sæben skal helt ind i de ofte krøllede blade, og den virker kun, mens det er fugtigt. Sæben opløser bladlusenes vokslag, så det tørrer ud. Vær opmærksom på, at bladlus lever i symbiose med myrer, der spiser deres klistrede og søde ekskrementer og forsvarer bladlusene mod andre rovdyr. Derfor kan der være en livlig trafik fra et myrebo og op ad en lusebefængt plante, og myreboet skal altså også fjernes i samme omgang.
Mia Stocholm, Havebladet 1/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk