Havens pleje
Tænk på næste år

 

11 John monets have og zell am zee 023

September er en af mine haveyndlingsmåneder. Temperaturen er tilpas og jordtemperaturen hører altid til årets højeste. På grund af dette er perioden altid velvalgt til at plante stedsegrønne nåle- bladplanter i.

 

Cornus kousa, Koreakornel, billedet herover, blomstrer fra slut juni til begyndelsen af juli og kan blive ca. 6 m. høj.

Den høje jordtemperatur i september bevirker at planterne hurtigt danner mange nye rødder. Er der mange nye rødder på planterne har de meget lettere ved at klare vinterens barske betingelser. Ligeledes er tidspunktet årets bedste til anlæggelse af ny græsplæne. Græsset spirer i løbet af ca. 1 uge. Hvis jorden vel og mærke har den rigtige fugtighed. Er jorden meget tør kan du evt. lige overbruse jorden let. Så er du helt sikker på at vækstbetingelser for de nye græsfrø er helt ok.

 

Nye bede og partier

Du behøves ikke at nøjes med kun, at plante stedsegrønne nåle- og bladplanter. Du kan udmærket plante selv løvfældende træer og buske hvis de vel og mærke er dyrket i potter eller containere. Når de er plantet på det nye voksested skal du selvfølgelig passe dem med vand. Jeg vil fraråde at du graver løvfældende træer og buske op nu og forsøger at flytte dem. Vent til planterne har smidt bladene, så er der mindre risiko for at planterne ikke kan klare opgravningen og flytningen.
Hvilke type af bede kan man med fordel anlægge nu?

 

Et forårsbed med løg og tidlige enårige sommerblomster

Allerede i september findes næste års løgvækster til salg i butikkerne. Jeg har altid anbefalet folk at købe forårsløg så snart de er til salg og derefter umiddelbart at lægge dem på de steder i haven, hvor det er planlagt. Du skal altid lægge løgene som beskrevet på etiketterne. Samtidig vil jeg anbefale dig ikke at lægge tulipanløg på steder hvor der året før har vokset tulipaner. Der kan godt ligge skadelige vira i jorden som kan smitte de nye løg og det er der ingen grund til at risikere. Alle de andre løgvækster er ikke modtagelige for den smitte som angriber tulipanerne. Ligeledes skal du ikke vente med at købe nye løg indtil prisen halveres. På dette tidspunkt er løgene blevet bløde og ofte fyldt med svampesygdommen gråskimmel.

 

Løg i flere etager

Det er blevet vældigt populært at lægge forårsløg i potter. Når du lægger løg i krukker og potter kan du udmærket lægge løgene i flere etager. De små løg lægges tæt på overfladen og de større løg længere nede.
Når du lægger forårsløg i krukker og potter så anvend altid en god og velmuldet jord, gerne med kompost og lidt grus. I forbindelse med lægningen kan du drysse lidt N.P.K gødning rundt i potten. Du kan drysse, hvad der svarer til 30 gram gødning pr. m2. Gentag det igen i april.

 

Gødning til løgvækster

Alle løgvækster foretrækker en let og velmuldet jord. Gerne forbedret med 10-15 cm kompost. I mangel af dette kan du tilføre 2 x 2 kg NPK gødning pr. 100 m2 løgbed ca. 3 uger efter lægningen og sidste gang i april næste år lige før blomstringen. Denne dosering giver usædvanligt kraftige og sunde blomster.

 

September i staudebedet

Jeg har altid lavet de store ændringer i staudebedet i september. I september er årets nye tilvækst ved at stoppe. Når dette sker er tidspunktet kommet for evt. omplantning eller omrokering. Når du har besluttet dig for hvordan at dit nye bed skal se ud, er der kun den rene opgravning og plantning tilbage. Inden du planter så kultiver det nye bed godt igennem og fjern evt. ukrudt. Har du kompost kan du kultivere det ned i staudebedets overflade.
Hvis du har gjort arbejdet godt nok, behøver du ikke tænke på mere havearbejde i dette bed før til næste forår.
John Henriksen, Havebladet 4/2014

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk