Havens pleje
Hold jorden dækket efter høst

14 17 Mia til haven jorddaekke IMG 6228

Denne blanding af efterafgrøder (bl.a. boghvede, honningurt, lupin og ærter) spirer hurtigt frem i den sommervarme jord i starten af august indtil frosten visner det ned. Herefter er det god idé at lægge et lag halvt komposteret dyremøg eller plantemateriale.
Efter høst af de første kartofler, salat, spinat og løg begynder der at opstå stykker med bar jord i køkkenhaven. Den bare jord er en direkte invitation til ukrudtet om at etablere sig og udgør en risiko for udvaskning af næringsstoffer samt forringelse af jordens struktur, når den påvirkes af regn og blæst. Man kan enten holde jorden dækket med planter eller dødt plantemateriale. Det mest optimale er at udnytte den varme jord og sollyset til at så levende planter, da de også arbejder under jorden, hvor deres rødder virker som et gitter, der holder på jordens struktur til gavn for de kommende afgrøder. Som anden afgrøde kan man indtil først i august så asiatiske bladgrøntsager, dild, bladbeder, rucola eller ræddiker, eller man kan bruge en blanding af efterafgrøder som honningurt, forskellige slags kløver eller korn. Hvis ikke man vil så, er det vigtigt at få lagt et jorddække ud i form af visne plantedele som staudetoppe, ukrudt uden frø, halm, græsafklip eller toppe og stængler fra høstede afgrøder.
Mia Stochholm/Havebladet 2/2016

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk