Havens pleje
Insekter i sommervarmen

 

12 Jørgen koglebål

Planterne kan ikke flytte sig og er helt afhængige af, at bierne kommer og bestøver dem med pollen fra andre blomster af samme art.

Set med biernes øjne – og menneskenes


Der er mange farver i haven, som vi glæder os over, men ser bierne det samme som os?
Mennesket ser farver i området 380 – 740 nm i sollyset, det vil sige farverne violet, blå, grøn, gul og rød.
Bierne har op til 4000 øjne og de kan modsat os se ned i det ultraviolette felt i sollyset til omkring 300 nm, men ikke ret meget i det grønne, gule eller røde felt, der for dem virker sort.
Belyser vi blomsterne med UV lys ser vi blomsterne som bierne ser dem og det er anderledes. Hvor blomsterne ses i det grønne som selvlysende blå lamper med anvisning om vejen til pollen og honning.
Det er dog muligt at de også kan se nogle af de striber på kronbladene, der fører hen til honning- og pollendepotet. For hvorfor skulle de ellers være der?

12 Jørgen nr. 3 2016 rododendron humlebi12 Jørgen nr 3 2016 juni 15 298rodo uvRhododendron med humlebi i aktion, tv. naturligt lys, th. UV lys

 

 

 

 

 

 

12 Jørgen nr. 3 2016 rose achia egen farve juni 15 25712 Jørgen nr. 3 2016 rose achia uvlys juni 15 256Rose 'Aicha', tv. naturligt lys, th. UV lys.

 

 

 

 

 

 

 

12 Jørgen juni skvalderkål nr. 3 201612 Jørgen juni 15 204skvsl uv nr. 3 2016Skvalderkål, tv. naturligt lys, th. UV lys 

 

 

 

 

 

Middel mod myg

En dejlig sommeraften kan hurtigt blive en
plage med myg og knots. Vi spurgte den lokale købmand i Dalen, Telemark, hvor der er mange myg, om de havde noget middel mod myg og knots. Ja det havde han, men der var nu ikke noget der virkede så godt som at brænde
grankogler af på havegrillen. Det råd er hermed givet videre. Det virker, men man må være indstillet på at lugte som en røget skinke flere dage efter. Men det er nu det værd, se indledningsbillede. 
Jørgen Bech-Andersen, Havebladet 3/2016

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk