Havens pleje
Aktiv i haven i august

06 stang219

Husk at: Høste ærter inden de bliver for grove. Fine ærter er en delikatesse.

Undlad ikke at: Fjerne/destruere Dahlia med virus – der ses som misfarvede, gulstribede blade evt. også på blomster. Det smitter.

 

Vejret

Gennemsnitstemperatur 15,6 °C
Nedbørsmængde 68 mm
Nedbørsdage 15
Relativfugtighed 69 %
Fordampning (stor) 80 mm
Solskinstimer 219
Vindretning: Vestlig
Let nattefrost kan forekommer sidst på måneden

Nedbørsgennemsnit
Nordjylland 66 mm
Midt- og Vestjylland 73 mm
Østjylland 64 mm
Syd- og Sønderjylland 76 mm
Fyn 60 mm
Vest- og Sydsjælland 59 mm
+ Lolland-Falster
København, Nordsjælland 63 mm
Bornholm 53 mm
Mere tørt i øst- end i vest Danmark

 

Træer og buske

Bladene på træerne bliver mørkere, lyset er aftagende. Frugterne udvikler sig og samtidig begynder de at få farve.
Sommerfuglebusken er en af de buske som blomstrer sidst på sommeren og blomstrer på det vi kalder sommerskud, dvs. busken klippes kraftigt tilbage om foråret og de nye skud blomstrer her sidst på måneden. Der er mange sorter, mest rød, hvid og blå, men sommerfuglebuske med gule blomster kan også fås, det gælder Buddleia globosa, gul med runde hoveder, velduftende blomster.
Buddleia kan fint plantes i staudebedet til at give bedet højde.
Sidst på måneden er hække og andre planter, som skal formklippes, ved at afslutte tilvæksten. Hække klippes tilbage på siderne og toppen. Helt tilbage, hvor de tidligere har været klippet. Det nemmeste er at klippe et par cm længere ude, men det hævner sig, for blot nogle cm lagt på hvert år giver hurtigt en bred hæk. Formklippede planter klippes, så formen står skarp. Når man klipper på denne tid af året skal man gøre sig umage da resultatet kan ses de næste 8 måneder til planterne begynder at gro igen.

 

Blomsterhaven

Stauder kan plantes og nye staudebede anlægges. Skal det gamle ryddes, tages de bedste fra. Sæt etiket ved med navn og evt. blomsterfarve og plantehøjde. Planterne sættes i indslag i køkkenhaven. I det nye staudebed skal jorden gennembearbejdes, bland kompost i jorden. Er jorden leret kan der også blandes skarp grus i. Jorden må gerne være så gennembearbejdet, at man næsten kan plante med hænderne.
På planteskolen kan man se stauder i potter og i blomst og se hvad der mangler i forhold til eksisterende stauder. Lav f.eks. en lille skitse, hvor stauderne er placeret, så farverne passer til hinanden og man derfor kan se hvad der evt. skal købes.
Efterårsblomstrende løgvækster begynder at vise farve.

 

Græsplænen

Der kan være pletter på græsplænen efter sommerens slid/aktiviter. Der kan eftersås med plænegræs. Jordtemperaturen er høj, så græsfrøene vil hurtigt spire og snart er plænen frisk grøn, hvis der samtidig gives lidt gødning.

 

Frugttræer og buske

Udtynding af frugterne fortsætter. Ligeledes kan der med fordelt foretages en let sommerbeskæring.
Frugterne på ferskentræer begynder at få røde kinder, og snart løsner frugten ved et let drej og så er der tiden at høste frugterne. Årets sidste beskæring foretages. Grenene hvorpå frugterne har siddet fjernes til det skud, der har fået lov til at vokse frem til afløsergren. Det nye skud vil stadig vokse yderligere til i den nærmeste tid.
Abrikos beskæres ligesom fersken. Det samme gælder for Mandeltræer.

 

Køkkenhaven

06 frodig220Nye jordbærplanter plantes allerførst på måneden så de kan vokse godt til. Både de nye og de gamle planter skal have noget blandingsgødning.
Der kan høstes grøntsager dagligt.
Der kan sås efterafgrøder til at opsamle overskydende kvælstof.

 

Væksthuset

Der kan høste peberfrugter. Nogle grene kan have så mange frugter, at de må støttes af en stok, hvortil de bindes. Er der bladlus, så spul med vand.
Luftvinderne står åbne både dag og nat. Selvom nætterne er blevet køligere, lad være med at lukke vinduerne, varmen smutter ud alligevel. I modsat fald er der risiko for nedslag (dugdannelse) og derefter gråskimmelangreb og revnede frugter.
Der kan stadig vandes med 1/000 opløst gødning.

 

Krukker og altankasser

Frodigheden er på sit højeste. Vand, gød og fjern visne blomster.

Sidst på måneden kan der være risiko for frost, så der kan blive behov for at beskytte de sarteste planter. Brug evt. fiberdug.
Jann Poulsen, Havebladet 3/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk