Havens pleje
Aktiv i haven - juni

 

05gyvel216Husk at: nu kan det ses om bestøvning af blomsterne har resulteret i frugter. Bier, insekter og vind er vigtige for bestøvning.
Undlad at: høste asparges efter Sankt Hans. Planternes grønne dele skal have ro for at sikre oplagsnæring til rødderne, en betingelse for godt udbytte til næste år.

Vejret

Gennemsnitstemperatur14,3 °C
Først på måneden risiko for let nattefrost
Nedbørsmængde 55 mm
Nedbørsdage 10
Relativ fugtighed 55 % (luften er tør)
Fordampning 101 mm
Solskinstimer 242
Vindretning: vest, nordvest

Nedbørsgennemsnit:
Nordjylland 53 mm
Midt- og Vestjylland 58 mm
Østjylland 64 mm
Syd- og Sønderjylland 62 mm
Fyn 52 mm
Vest- og Sydsjælland
+ Lolland-Falster 49 mm
København, Nordsjælland 52 mm
Bornholm 41 mm

Der kan være behov for at vande, bedst tidlig morgen eller aften.

 

Træer og buske

Rhododendron kan beskæres i forbindelse med afblomstring. Der foretages en udtynding af busken så den er harmonisk. Sørg for at tage enkelte større grene, gerne helt nede ved jorden, så der også bliver luft inde i bunden af planten. Rhododendron sætter nye skud i forbindelse med afblomstring. De afblomstrede blomsterstande kan forsigtigt brækkes af - det pynter, men ikke nødvendigt.
Stedsegrønne, nålebærende planter kan beskæres. Klip ikke længer tilbage end at der stadig er friske knopper, småskud, tilbage. Stedsgrønne har meget svært ved at bryde på gammelt træ. De har først løvspring fra midten af juni. Havegyvel beskæres når buskene er ved at afblomstre. Der klippes så langt tilbage, at der stadig er små friske skud tilbage under klippestedet. Gyvel har meget svært ved at bryde fra knopper på gammelt træ, derfor skal gyvel beskæres/udtyndes hvert år i forbindelse med afblomstring.

 

Blomsterhaven

Stauder kan deles. Grav planten op og ryk nogle grene med rod fra moderplanten. Den yderste del af planten er den yngste og bruges som ny plante. Midten, den gamle del, kan evt. kasseres. Klip den nye plante tilbage til 5-10 cm, det sikrer at den nye plante vil buske sig. Plant i en fuldstændig ukrudtsfri, løs og veldrænet jord. Er jorden leret kan der blandes skarpt grus/sand i den eksisterende jord med en håndkultivator. Plant i grupper med 20-40 cm mellem planterne, afhængig af hvor kraftig og bred stauden bliver. Sørg for grundvandig efter plantningen. Dagen efter løsnes jorden mellem planterne, jorden må ikke skorpe.

 

Græsplænen

Græsset vokser frodigt i fugtige perioder, klip ikke for tæt, klip gerne 2 gange om ugen. 1 kg N-P-K gødning pr. 100 m² kan udstrøs. En mørkegrøn græsplæne, der ikke mangler gødning og som ikke er klippet for lavt, vil bedst kunne modstå en tør periode.
Græsplænens form understreges bedst, når kanterne rundt på plænen er "stukket af" med f.eks. en spade. Ved lige linjer spændes altid en snor.

 

Frugthaven

Alle småfrugter af æbler, pærer, blommer, mirabeller osv. hvis blomster ikke er blevet fuldstændig bestøvet vil falde af. ”Junifaldet" sikrer at de resterende frugter kan udvikle sig og blive store og velformede. Er der ikke en håndsbredde mellem resterende æbler vil en udtynding sidst på måneden være gavnlig.

 

Køkkenhaven

Kartoflerne hyppes, kom godt med jord op omkring planterne, derved kan udbyttet øges.
Porrer plantes ud sidst på måneden, hvorved 1. generation af porremøl - som gnaver i bladene - kan undgås.
Majs og squash, som har været forkultiveret, kan plantes ud sidst på måneden i en varm jord.
Tomat til friland kan udplantes et varmt sted og i læ.
De første kartofler kan graves op og så er det sommer i kolonihaven.

 

Væksthuset

Peberfrugterne udvikles hurtigt og når de er passende store høstes de. Ved jævnligt at høste frugterne aflastes planterne og danner hurtigt nye frugter.
Agurker sætter de første frugter på hovedstammen. Vigtigt at planterne ikke får lov til at danne for mange agurker på hovedstammen, da det vil medføre at små frugter bliver gule og visner. Ved at høste agurkerne inden de bliver for store, aflastes planterne og der vil dannes nye agurker. Høst af agurker er samtidig en udtynding af frugterne.
Gødskning af planterne i væksthus, nemmest at bruge flydende gødning.

 

Krukker og altankasser

04 06 juni krukker Udvalg af pelargonie Kopier 001Rodbeskæring er en kulturforanstaltning, som er vigtigt at anvende ved krukkeplanter, når de skal plantes om. Ved at rodbeskære kan man bruge den samme krukke år efter år, ellers ville det være nødvendigt at ompotte til en større krukke. Der kan f.eks. klippes 5 cm af rødderne hele vejen rundt, samt i bunden af planten. Er der knækkede rødder fjernes de. Der kan bruges en kniv eller en saks til rodbeskæring. Herved bliver der mulighed for, at komme frisk jord i bunden og på siderne af rodklumpen i krukken.
Sommerblomster i altankasser skal passes med gødning og vand samt fjernelse af visne blomster og evt. ødelagte blade.
Jann Poulsen, Havebladet 2/2015

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk