Havens pleje
Aktiv i haven - maj

04asparges215Husk at: Jordtemperaturen nu er ved at være så høj, mindst 10° C, at de varmekrævende frø kan sås midt i måneden.
Undlad at: Fjerne toppen fra blomsterløg, før de er helt nedvisnede.

Vejret

Gennemsnitstemperatur 10.7 °C
Nattefrost kan stadig forekomme
Nedbørsmængde 48 mm
Nedbørsdage 11
Relativ fugtighed 64 %
Fordampning 86 mm
Solskinstimer 234
Vindretning: vestlig

Nedbørsgennemsnit:
Nordjylland 49 mm
Midt- og Vestjylland 51 mm
Østjylland 49 mm
Syd og Sønderjylland 51 mm
Fyn 46 mm
Vest og Sydsjælland
+ Lolland-Falster 43 mm
København, Nordsjælland 42 mm
Bornholm 36 mm

I gennemsnit regner det mere i Jylland end i det øvrige land.
God ide at opsamle regnvand til vanding i tørre perioder.

 

Træer og buske

Det er plantetid. Inden planter anskaffes er det vigtigt at gøre sig klart, hvad planterne skal kunne i haven, er det blomstrende buske, surbundsplanter, frugtbærende, stedsegrønne eller bunddækkende. Hvor store må planterne blive. Impulskøb kan give problemer, så vær godt orienteret før plantecentret/planteskole besøges - og stil supplerende spørgsmål, eller spørg din konsulent.

 

Blomsterhaven

Dahlia (georginer) knolde lægges i jorden fra midten af maj i ca. 15 cm dybde. Knoldene kan være opbevaret vinteren igennem eller købes som nye. Da planterne bliver fyldige i løbet af sommeren bør afstanden mellem knoldene være 50 til 100 cm, alt afhængig af sorterne. Jorden skal være porøs og veldrænet. Der er behov for vanding i tørre perioder ellers vil det gå kraftigt ud over blomstringen. Dahlia er meget fin til afskæring. Planterne opdeles efter blomsterform - anemoneblomstrende, halskrave, kaktus, semikaktus, pompon, enkeltblomstrede o.m.fl.

 

Græsplænen

Jordtemperaturen sikrer god vækst i græsset. Derfor behov for gødskning, der gives 1-1½ kg N-P-K pr. 100 m². Klippehøjden ca. 4 cm. Klippes der for tæt øger det risikoen for mos. Ukrudt i græsplænen fjernes ved håndlugning eller med ukrudtsjern. Når jeg klipper græs har jeg en gammel smørrebrødskniv med i baglommen, så ukrudtet kan stikkes op samtidig. Gøres det konsekvens ved klipning 2 gange om ugen er græsplænen ukrudtsfri.

 

Frugthaven

04 06 maj frugthaven Sødkirsebær SunburstSødkirsebær (morel) er et træ som mange gerne vil have, men køb et sødkirsebærtræ, som er podet på en svag grundstamme. Ved at købe et træ på grundstammen 'Gisela 5' fås et svagtvoksende træ, omkring 3 meter højt. På grundstammen podes forskellige sorter og vælges der en selvbestøvende, så er ét træ nok at plante, for at få kirsebær. Der kan vælges mellem forskellige sorter med modningstid fra midt i juli til midt i august, med røde eller mørkerøde store saftige frugter. På etiketten, som skal være på træet, skal der stå grundstamme og sort.

 

Køkkenhaven

Grønne asparges er nemme at dyrke, skal ikke sættes op i bede. Planter købes på planteskoler og kan vokse på alle slags porøse jorder, gerne kalkrige. Kan plantes i bede med 30 cm mellem planterne. Når de nye skud er 15-20 cm lange, skæres de af helt ned ved jorden. Kan anvendes med det samme, skal ikke skrælles, kan spises rå, koges, eller fryses ned til senere brug. Læg tang på jorden mellem planterne om efteråret.

 

Væksthuset

Automatisk vandingsanlæg sætte nu i gang. De første gange vandes med måde. Til tomatplanterne vandes forholdsvis sparsomt indtil frugterne er dannet. Luftvinduerne skal stå åbne når solen skinner (brug evt. automatiske vinduesåbnere) for at undgå for høje temperaturer, ikke over 28-30 °C. Udluftning virker stærkt udtørrende, så vær opmærksom på vanding.

 

Krukker og altankasser

Det er nyttigt med års mellemrum at ompotte de flerårige planter. En mulighed er at ompotte til en større krukke, så der tilføres frisk jord. Ved omplantning kan det være nødvendigt at klippe lidt af rødderne. Til ompotning bruges en færdig pottemuld.
Selvom det ikke er nødvendigt at ompotte hvert år, bør de øverste par centimer af jorden i krukken forsigtigt fjernes og der tilføres frisk pottemuld. Vand omhyggeligt efter omplantning
Sørg for at jorden er porøs og at der er dræn i bunden af altankassen; brug f.eks. lecanødder i et par centimeter i bunden, påfyld jord, plant og vand.
Jann Poulsen, Havebladet 2/2015

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk