Havens pleje
Biers betydning for bestøvning

33 bierHonning er ikke det eneste, vi har at takke bierne for. Uden deres aktivitet ville mængden af især den frugt, vi høster, være meget mindre end den er.

Bierne får nektar og til gengæld fører de støv fra den ene blomst til den anden, så der sker større bestøvning end hvis bierne ikke var der. For mange kløverarters vedkommende ville der slet ikke ske nogen bestøvning og dermed heller ikke nogen frøsætning, da kløverne er selvsterile. Honningbien er den mest almindelige bestøver og den mest alsidige, dvs. den, der bestøver flest forskellige planter. I solbær og ribs ville der kun komme mellem to tredjedele og halvt så mange bær hvis ikke bierne var aktive. Hos stikkelsbær og hindbær gælder det i endnu højere grad. Uden bierne ville der måske kun blive halvt så mange jordbær som med bier og bærrene mindre. Der er altså al mulig grund til at passe på bierne.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 2/2014

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk