Havens pleje
Fornyelsesbeskæring af buske

Mere er ikke nødvendigvis godt. Heller ikke når vi taler buske i haven. Jo flere grene og jo tættere de sidder, jo mindre lys og luft kommer der til de enkelte grene og jo større mulighed har sygdomme og skadedyr for at udfolde sig i ro og mag.

Ved kraftig udtynding/foryngelse af sådanne buske vil de færre grene og skud give større frodighed, større blade, flottere blomster og i det hele taget fylde lige så meget som før beskæringen. Ved den såkaldte tredjedelsbeskæring fjernes ca. en tredjedel af skuddene så langt nede ved jorden som muligt. Naturligvis fordelt over hele planten, man begynder ikke fra den ene side. Hvis hver tredje gren fjernes hvert år vil arbejdet være let og busken hele tiden være flot at se på. Hvis derimod kun en tredjedel af længden på et skud fjernes, vil der udvikles nye skud omkring beskæringsstedet og busken vil blive toptung og grenene let knække. Langt de fleste buske kan tåle at blive beskåret kraftigt, så hvis de er blevet bare for neden, kan de råt og brutalt skæres tilbage til ca. 30 cm over jorden alle sammen på en gang. Der vil så gå en eller to sæsoner før den er tilbage på fuld kraft og derefter gennemføres tredjedelsbeskæring hvert år.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 2/2014

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk