Havens pleje
Giv tid – giv tid den nynner glad...

 

13 monets have og zell am zee 0791

 

 

I april blomstrer bl.a. tulipanerne, scilla, stedmoder- og Bellis blomsterne.

 

Den 21. marts er det forårs jævndøgn, og så er nat og dag igen lige lange. De længere dage får alle kolonisterne op af sofaerne og ud i haverne.

Nu er det slut med at tage ”en lille morfar” er der mange som tror. Men som jeg altid siger til kolonisterne: "Giv tid - giv tid, I skal nok nå det.
I år falder påsken sidst i marts og det er et tidspunkt hvor mange kan blive havestressede. Det sker især hvis vi får dage med sol og varme. Sker dette kører mange ud i planteskoler eller diverse plantehandler og køber vildt ind. For nu er det forår i Danmark men igen: giv tid - giv tid.
Der vil altid i løbet af april og maj komme dage og nætter med frost og når/hvis det sker, kan det hele være spildt.
Er der da slet ikke noget fornuftigt man kan gøre i påsken?

 

Havearbejde i påsken

Selvfølgelig er der det. I påsken kan du forberede jorden til senere udplantning af sommerblomster. Du kan beskære mange af havens buske. Men vent med roserne og lavendlerne til sidst i april. Hvis jorden ikke er frossen og for fugtig kan du kultivere den og fjerne det ukrudt, som har klaret vinteren. Hvis du har noget kompost kan du strø det ud imellem planterne.
Du kan stadig dele og omplante dine stauder hvis du ikke nåede det i efteråret. Men også her gælder det, at du skal vente indtil jorden ikke mere er drivende våd. Hvis du vader rundt på en våd jord, så ødelægger du jord strukturen. Vent indtil jorden ser tør og lys ud. Prøv f.eks. at tage en portion jord op i hånden og klem det sammen, hvis der ved denne femgangsmåde viser sig meget fugtighed, så vent lidt endnu.

 

Tidlige sommerblomster

Hvis du absolut skal plante sommerblomster ud i prydhaven eller i krukker, anbefaler jeg at du vælger planter, som kan tåle nattefrost. De planter som jeg nævner er planter, som du allerede kunne have plantet ud i efteråret, de kan alle tåle hård frost.
Der findes stedmoder i alle farver og nuancer. For glemmigej findes både i hvide-, blå- og rosa farver. Det samme gælder for Bellis. De nævnte planter skal udskiftes omkring Skt. Hans. I mit tidligere job som slotsgartner plantede vi først de mere sarte sommerblomster ud efter Grundlovsdag. Så var risikoen for nattefrost på udsatte steder forbi. Men jeg har engang oplevet at temperaturen var nede på -1/2 grad den 6. juni (1998). Uden at planterne led skade.

 

Afhærdning af sommerblomster

Når sommerblomsterne blev plantet ud, blev de taget fra ”drivbænke”. I disse bænke havde de stået fra ca. 1 marts. I frostperioder blev planterne beskyttet af vinduer og halmmåtter.
Ved at dyrke sommerblomsterne i drivbænke blev de afhærdet til at klare tilværelsen på friland og når de blev plantet ud på blivestedet, fortsatte de med det samme med at vokse videre.
Du vil opleve, at de planter som købes i supermarkeder og andre plantehandlere, alle er dyrket hos professionelle gartnere i store væksthuse. Fra væksthusene sendes planterne direkte ud i handelen uden ”afhærdning”. Hos sådanne planter vil du opleve, at hvis de plantes for tidligt ud, stopper væksten i en længere kølig periode. Kort sagt står planterne og sover og venter på mildere vejr.
John Henriksen, Havebladet 1/2013

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk