Havens pleje
Gøremål i haven - Marts

 

 

4podning152

Træer og buske
- Kejserbusken er afblomstret, der foretages fornyelsesbeskæring, klip ikke spidserne af.
- Slyngplanten vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, udtyndes
- Fornyelsesbeskæring af hække kan ske nu.

 

Kraftig tilbageskæring af hække

Hække omkring kolonihaven kan med tiden blive åbne på siderne, så der kun er blade i toppen. Åbne/tynde hække kan også forekomme, hvis der er plantet buske/træer for tæt på hækken, der kommer til at mangle lys til produktion af skud og blade.
En hæk kan blive som ny ved at klippe/save hækken helt ned til 10-20 cm over jorden. Grunden til at der skal klippes/saves så langt tilbage er: Nyvækst kommer kun på de øverste 5-8 knopper under det sted hvor der klippes. Hvis hækken fx er 120 cm høj og der klippes ned til 80 cm, så vil hækken blive tæt ca. 20 cm under det sted hvor der klippes og de sidste 60 cm bliver ikke tætte. Altså må der klippes næsten helt ned til jorden.
Beskæres hækken inden løvspring vil den allerede sidst i juni nå en højde af 70 – 100 cm.
De nedklippede hække har et stort intakt rodnet, som vil reagere kraftigt og sætte lange nye skud, så hækken vil i løbet af et par somre være i ønsket højde. Klip ikke i toppen før ønsket højde er nået.
N.B. Inden hækken klippes ned, skal det aftales med nabo, så begge er enige om beskæringen. Endvidere skal bestyrelsen informeres inden hovedhækken mod vej/sti klippes tilbage.

 

Blomsterhaven

- Løgiris som Iris reticulata blomstrer. Jorden bør være let og veldrænet.
- Sarte stauder kan stadig have glæde af vinterdækningen.

 

Løg og kvælstof

Løgs kvælstofforbrug foregår i det tidlige forår. Derfor kan der gødes med blandingsgødning (N-P-K) med et stort indhold af Kvælstof (N). Et drys - ikke for meget –da det er blomster og ikke for mange blade, der ønskes. Løgvækster i god fodertilstand, modstår bedre svampesygdomme.

 

Græsplænen

- Riv græsplænen igennem og fjern fremmedselemeter som grene, blade m.m.
- Blandingsgødning kan gives sidst på måneden - 3 kg. pr. 100 m².

 

Hvad med mos

Mos i græsplænen kommer hvor græsset lider af lys- og næringsmangel samt dårlige dræningsforhold. Døde, bare, visne pletter i græsplænen resulterer i, at der hurtigt dannes mos i mere eller mindre grad.
Græsvæksten kan fremmes på bekostning af mosset ved at tilføre 3 kg blandingsgødning (N-P-K) pr. 100 m².
Jernvitriol frarådes, da dette kemikalie ikke blot skader mos, men endnu værre græsset.
Det siges ofte at dannelse af mos har noget at gøre med jordens surhedsgrad – det kan ikke bekræftes.
Når der gødes og vi har masser af lys – forår, sommer og sol – forsvinder mosset helt af sig selv.

 

Frugthaven

 

- Efterårsbærende hindbær klippes helt ned mod jorden.

- Beskæring kan foretages af såvel frugttræer som –buske.
- Podekviste kan tages. Det drejer sig om sommerskud, der er blyantstykke. Opbevares i sand/grus til podning ved løvspring i april.

 

Podevoks hindrer udtørring. Husk også enden på podekvisten.

 

Paradisæbler

Paradisæbler afviger fra almindelige æbler ved at frugterne er mindre og har et større indhold af pektin - og er derfor velegnet til gelé da pektin har noget med evnen til at gelé stivner.
Der er mange forskellige sorter af paradisæbler med røde, gule eller røde frugter at vælge imellem. Frugtstørrelsen varierer fra 0,5 – 7 centimer.
Det kan være muligt at købe paradisæbler på svage grundstammer – de udvikler sig til mindre træder passer til kolonihaven - spørg på planteskolen/plantecentret.

5paradis153Paradisæblers frugter kan fås i mange størrelser, former og farver.

 

 

 

 

 

Køkkenhaven

- Omsat kompost spredes ud på jorden i køkkenhaven.
- Læggekartofler købes. Vælg mere end én sort – f.eks. en tidlig, en middel og en sen.

 

Tidlige kartofler

Læg kartoflerne til forspiring sidst på måneden, det sikrer god fremspiring og samtidig er der mulighed for at sortere dårlige knolde fra. Læg kartoflerne i æggebakker. Det er en god idé dagligt at give dem en lille ”douch” vand – det hindrer udtørring.

 

Væksthuset

- Vask væksthuset både ind- og udvendigt. Vær især opmærksom på hvor glassene lapper over hinanden, her kan gemme sig forskellige sygdomskim. Brug lunkent vand og brun sæbe.
- Såning af krydderurter, agurk, tomat, peber m. v.

 

Dyrkningsrum

Temperaturen svinger meget i væksthuset mellem nat og dag. I væksthuset kan bygges et mindre dyrkningsbed bestående af polystyrolplader (flamingo) omkring et bed. Bedet dækkes om natten med en flamingoplade, som fjernes om dagen for at give lys til kasser med frø, der skal spire.

 

Krukker og altankasser

- Sommerblomster kan sås indendørs. Skal placeres lyst.
- Stedmoder kan plantes ud.

 

Dyrkningsvenlige altankasser

- har dræn i bunden af kassen. De lette altankasser har det sjældent, her kan evt. bores et hul, men når kasserne hænges op, drypper vandet og stænker på det nedenunder. En drænskål under er nødvendigt Er det ikke muligt kan der lægges småsten i bunden, som dræn, inden der plantes.

Husk også: Jord, vand, varme og næring er afgørende faktorer for succes med planter.

Det gør man ikke: Fjerner vinterdækningen fra planterne. Solen kan være meget udtørrende i det tidlige forår og give svidninger på sarte plantes, ikke mindst på stedsegrønne blade og nåle samt på nye spirer.
Jann Poulsen, Havebladet 1/2014

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk