Havens pleje
Aktiv i haven december

 

12 december Jann julerose P4040326

Husk at! - juleroser (Helleborus) kan graves op, pottes og tages ind til drivning, så de kan blomstre til jul.
Undlad at! - fjerne staudetoppen, det er planternes naturlige vinterbeskyttelse.

 

Vejret

Gennemsnitstemperatur 1,6 °C
Frostdøgn 16
Nedbørsmængde 66 mm regn/sne
Nedbørsdage: regn 9, sne 6
Relativ luftfugtighed 89 %
Fordampning 4 mm
Solskinstimer 36 (Årets mørkeste måned)
Vindretning: sydvest-vest

 

Nedbørsgennemsnit:
Nordjylland 62 mm
Midt-Vestjylland 76 mm
Østjylland 65 mm
Syd- og Sønderjylland 80 mm
Fyn 57 mm
Vest- og Sydsjælland
+ Lolland-Falster 54 mm
København, Nordsjælland 55 mm
Bornholm 61 mm

Landsgennemsnit nedbør pr. år 712 mm

 

Træer og buske

Nordmannsgran er meget brugt til juletræ. Nålene stikker ikke og er længe om at falde af træet. Er træet for bredt kan det nemt med forsigtighed klippes smallere ved at indkorte sidegrene tilbage til næste, eller næste hold grene.
Gem træet og afklippet, klip det i stykker og brug siddegrenene til at stikke i jorden omkring kolonihavens sarte planter. 

 

Blomsterhaven

Vinterjasmin (Jasminum nudiflorum) blomster over en lang periode fra november og til februar. Blomsterne er gule, sidder enkeltvis og blomstrer uden duft. Men blomstringstidspunktet gør den interessant, ikke mindst da den er god til afskæring. Grenene er grønne og firkantede. Bladene består af 3 småblade. Er god som espalierplante op ad stolper og letløvede træstammer men skal bindes til, da den ikke kan selvhæfte. Smuk når grenene med blomster hænger ned fra overligger i pergolaen. Grene, som ligger hen ad jorden, slår nemt rod, så planten er nem at formere.

 

Græsplænen

Plæneklipperen skal stilles til side, rengøres og bevægelige dele smøres med olie. Evt. skal knivene slibes.

 

Frugthaven

Høst af hasselnødder, også nødder fra troldhassel, foregår nemmest ved at lade dem falde ned på jorden. Læg evt. en presenning under busken, så er det nemmere at finde nødderne. Skallen omkring nødderne skal fjernes, grønne skaller fremmer svampen gråskimmel. Ligeledes skal nødderne hurtigt tørres. Nødderne kan evt. decinficeres ved nedlægning i en svag opløsning af kloramin - en halv spiseskefuld til 1 liter vand, dårlige og evt. åbne nødder skal sorteres fra inden de lægges i kloraminopløsningen. Efter grundig tørring skal nødderne opbevares køligt, for at kernerne ikke tørrer ind. Nødder kan knækkes og lægges i fryseren og evt. lægges i blød i vand, hvis de er tørret ind.

 

Køkkenhaven

12 december Jann Porrer i sand 1Porrer kan opbevares ude i jorden eller sættes i en spand med let fugtig grus og opbevares i kælder eller væksthus. Så er de nemme at komme til om vinteren.

 

Væksthuset

Er der planter så åben vinduerne lidt op når vejret tillader det. Let evt. på tildækkede planter, er der for fugtigt har gråskimmel gode vilkår.

 

Krukker og altankasser

Hvis det endnu ikke er gjort, skal planterne beskyttes, evt. sættes krukker og altankasser ind i væksthus. Mange krukker er frostsikre og kan blive ude, men sarte planter skal beskyttes.
Jann Poulsen, Havebladet 5/2015

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk