Havens pleje
Aktiv i haven - Oktober

 

04 06 oktober frugthaven Æble Discovery

Husk også - at det er plantetid for alle løvfældende træer og buske. Stedsegrønne kan dog også plantes.

Undlad - at plante frugttræer på kraftig grundstamme, da de bliver for store i kolonihaven. Vælg frugtsorter podet på en svag grundstamme. Navnet på grundstammen skal stå på etiketten.

 

Vejret

Gennemsnitstemperatur 9,1 °C
Nedbørsmængde 76 mm
Nedbørsdage 15
Relativ luftfugtighed 79 %
Fordampning 24 mm
Solskinstimer 96
Vindretning: sydvest

Nedbørsgennemsnit:
Nordjylland 75 mm
Midt- og Vestjylland93 mm
Østjylland 74 mm
Syd- og Sønderjylland 95 mm
Fyn 61 mm
Vest- og Sydsjælland 52 mm
+ Lolland-Falster
København, Nordsjælland 9 mm
Bornholm 59 mm

 

Træer og Buske

Mange af kolonihavens træer og buske får flotte høstfarver. Når der vælges planter til haven, så husk også at vælge efter høstfarver, da det er rart at have farve i haven året rundt. Ud over høstfarver har blomster, bladformer, samt frugt og bær betydning for årstidsvariationen.
Efterhånden som bladene falder af planterne, er det tiden at plante træer og buske. Ved efterårsplantning sikrer vinterfugtigheden, at planternes rødder får god rodkontakt, så rødderne er klar til at arbejde, så snart lys og jordtemperatur er tilpas om foråret.

 

Blomsterhaven

Dahlia (georginer) og begonier, som ikke tåler frost, graves op, når den første nattefrost har svedet de overjordiske dele. De opbevares i kasser og lægges i en let fugtig tørvestrøelse i en lys og kølig kælder.
Mange fuchsia kan ikke overvintre ude i haven men skal graves op og placeres frostfrit. Der findes sorter af fuchsia som kan overvintre i jorden i kolonihaven. Der gælder Fuchsia magellanica, hvoraf der findes ca. 10 forskellige sorter. Ofte fryser toppen noget tilbage, men toppen klippes alligevel tilbage om foråret. Rødderne er intakte og vil sikre en god frodig plante til forråret.

 

Græsplænen

I milde efterår kan græsset vokse måneden igennem, så det er nødvendigt at klippe flere gange. Stil skæret, så klippehøjden bliver høj, det sikrer at græsset klarer vinteren. Efterhånden som bladene falder af træer og buske, fjernes de fra græsplænen.

 

Frugthaven

Frugterne på pære- og æbletræerne udvikles og flere sorter kan plukkes. Samtidig med plukningen sorteres frugterne, så det kun er de helt fine frugter, der lægges til side til videre opbevaring. Endvidere skal stilken være ubeskadiget.
Frugten opbevares bedst ude f.eks. under et halvtag, der må gerne kunne komme frisk luft til, senere skal frugten flyttes indendørs. Er der pletter, huller, bløde punkter skal disse frugter bruges hurtigt, enten som frisk frugt eller bearbejdes til f.eks. æblegrød, som evt. fryses ned. Æbler kan køres på mosteri og æblemost kan fås med hjem. Enkelte haveforeninger har egen æblepresse.
Havens frugtbuske (ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær) bør skiftes ud med års mellemrum. Gamle buske angribes nemt af forskellige sygdomme og giver dermed et mindre udbytte.

 

Køkkenhaven

Gulerødderne kan blive på bedet vinteren over ved en dækning mod frost. Der dækket sidst på måneden efter at jorden er kølet ned og væksten indstillet. Der kan dækkes med halm. For at holde det tørt dækkes med plastfolie, der graves ned langs siderne af bedet. Over plastfolien lægges endnu et lag halm, der hindrer, at luften under folien varmes op af solen. Bliver dækmaterialet liggende på jorden om foråret, sinker det jordens opvarmning og gulerøddernes spiring. Så det er muligt at få "friske" gulerødder i juni. I stedet for halm kan der bruges en vintermåtte til at beskytte gulerødderne. Det er nemmest at opbevare gulerødder i kasser med fugtigt sand på et koldt, frostfrit sted. Gerne en kold kælder.

 

Væksthuset

Det er tiden at bjerge agurkfrugterne, da kulde, fugt og mangel på lys langsomt ødelægger planterne. Væksthusagurker er ganske udmærkede til syltning, ligesom asier.
Tomaterne er også på retur. De kan plukkes og lægges i kasser i et lag. Hold øje med kasserne, blot en enkelt frugt begynder at rådne, er der risiko for at det breder sig til de øvrige.

 

Krukker og altankasser

Chokoladeblomst (Cosmos atrosanquineus) har en knold i jorden, der sikrer at planten kan skyde igen året efter, nærmest ligesom Dahlia. Knoldene skal overvintre frostfrit. Står den i en krukke kan planten blot nedvisne for at skyde frem igen til foråret - når krukken opbevares frostfrit.
Jann Poulsen, Havebladet 4/2015

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk