Havens pleje
Overvintring af krukkeplanter

 

8vinteropbevar2012042-001

En del planter, som er købt som sommerblomster og plantet i krukker, kan udvikle sig til mere eller mindre træagtige planter, som det er muligt at vinteropbevare frostfrit,

således at de kan skabe planter som bliver større og mere blomsterrige fra år til år.
Løvfældende planter, som skal vinteropbevares, har et meget lille behov for vand, når de ikke har blade. Når planterne begynder at skyde til foråret, startes med en ganske let vanding. Planter kan bedre tåle at mangle vand, end at være overvandet.
Et frostfrit rum i kolonihavehuset, et køligt værelse, en kold frostfri kælder er egnet til vinteropbevaring. Et væksthus, hvor et hjørne isoleres med bobleplast, og hvor det er muligt at give tilskudsvarme i frostperioder, kan også være en mulighed. Vær opmærksom på kondensvand, som kan give råd og skimmelsvamp.
I det følgende nogle tips til overvintring.

 

Blyrod Plumbago auriculata

En frostfri, lys udestue kan være en mulighed for opbevaring. Tåler ned til 2 °C. Blyrod kan stammes op og er en dekorativ blomstrende plante med blå eller lyseblå blomster.
Blå kartoffelblomst (paraguay-natskygge), Solanum rantonnetii
Tåler temperaturer ned til 2 °C. Når planten skyder om foråret kan den klippes tilbage og formes. Findes også med hvide blomster.


Canna Canna indica hybrid

Efter nedvisning skæres blade og blomsterstilke af ca. 5 cm over krukken/potten. Til foråret dannes der nederst i den gamle stængel nye skud. Overvintres mørkt.
Engletrompet Datura suaveolens
Klarer sig ved 2-5 °C. Skal helst placeres lyst. Taler bladene om vinteren. Planten klippes tilbage om efteråret i forbindelse med vinteropbevaring hvor vandingen skal være minimal. Datura kan også klare sig i mørke, da den kan kules ned, som Fuchsia; vær opmærksom på fugtigheden, som kan få planten til at rådne.


Hebe (Veronica)

9hebe2012044-001Træagtig plante, som kan stammes op. Bladene er smalle og stedsegrønne. Blomsterne er blålige og fremkommer om foråret og til hen på sommeren. Kan være svær at skaffe planter af. Kan tåle ned til 2 °C. Der kan være et ganske lille behov for vandig om vinteren, da bladene er der, vandingen startes forsigtig op om foråret. Kan om sommeren plantes ud i havens bede . Når frosten nærmere sig om efteråret graves planterne op, pottes og placeres lyst og frostfrit. Også god til krukker.


Fuchsia hybrid

9fuchsia2012043-001

Beskæres inden opbevaring. Enten placeres den lyst og køligt, i ellers et mørkt vinterhi hvis det vælges at kule den ned i jorden. Kules ned så sent som muligt, det sikrer en hærdning af planten og dermed bedre overvintring.


Ildkrone Lantana camera

9lantana2012045-001

Kan klare sig ved en temperatur på 5-10 °C. Planten kan klippes tilbage. Bladene falder efterhånden af. Placeres et lyst sted. Sparsom vanding. Beskæres/formes i løbet af forår/sommer.


Kalla Zantedéschia hybrid

En knoldplante som skal have en hvileperiode på 3-4 måneder. De visne blade bevares på knolden og bliver i potten. Planten tages ind. Efter hvileperioden fjernes de visne blade og evt. rødder. Planten pottes om, vanding starter så småt. Der gives gødning indtil første blomsterknop viser sig.


Knoldbegonie Begonia hybrid

Inden frosten rigtigt sætter ind graves knoldene op og tages ind. De rengøres og lægges i spagnum. Opbevares køligt og frostfrit.


Lagerstroemia Lagerstroemia indica

Vinteropbevares lyst og ved 5-10 °C. Planten kan efterhånden få en smuk stamme med en krone i en god meters højde. Beskæres efter behov. Bladene falder af. Sparsom vanding. Plantes ud sidst i maj.


Laurbær Laurus nobilis

Er et lille træ eller busk som tåler beskæring og derfor kan formes, så den passer til den plads som er til rådighed. Bladene stedsegrønne, krydrede og kan bruges i husholdningen – laurbærblade af egen avl. Kan få små hvide velduftende blomster og små sorte bær. Overvintres lyst og køligt, ned til 2 °C.


Margerit Argyranthemum frutescens

Kan sætte skud vinteren igennem, taber bladene. Skal vinteropbevares ved ca. 10 °C, må ikke komme under 5 °. Da planten skyder let vinteren igennem, skal den passes med let vanding. Vigtigt at planten står lyst. Nip halvdelen af vinterskuddene, da planten har brug for grønne blade om vinteren.


Nerie Nerium oleander

9nerie2012046-001

Opbevares lyst og frostfrit, kan klare sig ned til frysepunktet en kort periode. Jo højere temperaturen er, jo mere lys. Beskæres moderat når væksten går i gang. Ompotning til frisk jord kræves med års mellemrum.
Jann Poulsen, Havebladet 4/2012

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk