Havens pleje
Om det at vedligeholde

 

25vedligeh2012050

Det vi holder af – det vedligeholder vi!

Vi opdager at vedligeholdelsen ikke kun er en sur pligt og nødvendighed, men en måde eller kilde til at få endnu større glæde af det man har.

 

Længere tidshorisont

Det gælder jo først og fremmest det grønne – haven, men det gælder også kolonihavehuset! Jo mere man kan se, at der er ”puslet” om det, jo flottere bliver det, jo mere føler vi et tilhørsforhold til det. Og alligevel kender vi jo alle sammen at der af og til – til trods for de fine intentioner – mangler lyst eller ”tid” til at gå i gang med at vedligeholde. Man kan jo altid finde på noget andet end at skulle finde pensler og maling frem. Men der er ingen vej udenom – vedligeholdelse skal der til. Det gælder til gengæld om at gøre det overkommeligt og ikke vente for længe. Ellers bliver der for meget der skal gøres – og så kan det blive en sur pligt. Det er dog heldigvis sådan at husene kan tåle at blive ”glemt” lidt – i modsætning til haven, der jo vil gro til, hvis man ikke er rettidig. Det er sjældent nødvendigt at man skal gribe ind med et øjeblikkeligt tiltag. Så der er normalt tid til at planlægge eller overveje, hvad der skal ske med huset.

 

Planlægning

Alt efter ens temperament kan man udarbejde en vedligeholdelsesplan for alle dele af huset, fx at man sørge for at ydervæggene mod syd bliver malet hvert 4. år, eller at bundlisterne i vinduerne får en omgang hvert år inden Sankt Hans. Men mindre kan også gøre det. Man kan holde lidt øje med tingene og man kan sætte sign nogle bestemte mål fro hvad der skal ske med huset næste år – eller i den kommende sommerferie.

 

Vedligehold kontra udskiftning

 

Det er også en individuel sag om man skal blive ved med at vedligeholde eller reparere frem for at udskifte. Det kan der heldigvis ikke gives nogle regler for. Det kan give en god oplevelse at afrense et vindue for alt det gamle maling – opdage at træer har det fint – for så at give det en ny grundig malerbehandling og sige til sig selv at nu behøver man ikke at tænke mere på det de næste år. Men det kan også være en stor fornøjelse at smide den gamle, utætte og vedligeholdelseskrævende dør ud og få monteret en helt ny.
Bjarne Friis, Havebladet 4/2012

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk