Havens pleje
Bedet, der holder sig i form

 

18 19 IMG 5778 Hortensie Lisbeth

I september, hvor haven måske ser lidt slukøret ud efter en lang sommer, eller du blot trænger til at se nyt liv i haven, kan det være dejligt med et helt enkelt bed.

Et bed, der har holdt sig i form hele sommeren og tilmed har en lang blomstring i sensommeren. Og så er det let at passe.

Bedet er bygget op omkring den frodige hortensie ’Annabelle’ (se indledningsbilleder), og de øvrige planter er udvalgt, så de spiller sammen med blomsternes skiftende farvenuancer i grønt, lime, creme og hvidt. Lad dig inspirere af eksemplet og tilpas det til din have eller anvend nogle af de planter, som du allerede har på en ny måde.

 

Lime/cremehvid hortensie

18 19 Lisb IMG 4695lhDen træagtige hortensie, Hydrangea arborescens ’Annabelle’ står med store halvkugleformede blomsterhoveder allerede først på sommeren. I starten er de grønne, skiftende til limegrønne og midt på sommeren cremehvide.

 

De enkelte blomsterhoveder skifter farve i forskellig takt, hvilket giver et spændende farvespil, som her er udnyttet i valget af naboplanter. Farveskiftet er understreget ved valg af Hosta med gulgrønne og hvide kanter samt stauder i samme nuancer, en hvid buskrose og en opstammet guldregn.
Naboplanterne blomstrer på forskellige tidspunkter og forstærker hortensiens skiftende nuancer. Det giver en stor årstidsvariation i bedet, også selv om farveskiftene er små.
Hydrangea ’Annabelle’ hører til de hortensier, der blomstrer hvert år, også selv om den bliver skåret helt ned om foråret.

 

De grønne

Bedet ses indefra året rundt. Derfor er plantet et par stedsegrønne buske, her den træagtige buksbom, Buxus sempervirens ’Arborescens’. De har først stået som fritvoksende buske, men efterhånden som de er blevet store, er de rettet til med hæksaksen og har nu fået samme halvrunde form som hortensiehovederne. Som alternativ kan vælges Taxus cuspidata ’Nana compacta’ eller Prunus laurocerasus ’Otto Luyken’.
Som bunddække i hele bedet er plantet den stedsegrønne hasselurt, Asarum europaeum, der har runde (nyreformede) blanke blade, der understreger de runde planteformer. Hasselurt trives bedst i skyggen. Som alternativ kan vælges bispehue, Epimedim versicolor ’Sulphureum’, der får lysegule blomster i maj-juni.

 

De lime-gule

De første blomsterfarver viser sig i marts-april med de små dværgnarcisser, Narcissus ’Tête-á-Tête’. De små mini-påskeliljer er plantet omkring en hosta Hosta fortunei var. aureomarginata, der har gulrandede blade. Hostaens blade udfoldes først helt i slutningen af maj, hvor de elegant dækker de nedvisnende narcisblade.
I den gule ende af bedet står en opstammet guldregn, Laburnum x watereri ’Vossii’, for at give læ omkring hushjørnet. Den får lange, smukke blomsterklaser i maj og senere bælge næsten uden frø. Den blomstrer mens hortensien endnu står med grønne blade og blomsterknopper.
Hostaens grøngule blade understreger nu farven i guldregnen og i juni også hortensien, hvis blomsterhoveder er skiftet til limegrøn.

 

De creme-hvide

18 19IMG 5782Hele bedet fotograferet i slutningen af juli. H. Annabelle er nu skiftet til cremehvid og farven forstærkes af de hvidbrogede hostaer.

 

I den sydlige ende af bedet er plantet en historisk buskrose og stauder i hvide og creme nuancer.
En gruppe duftende hvide hyacinther byder foråret velkommen. De efterfølges af en gruppe hvidrandede hosta, Hosta hybrid ’Patriot’, der danner forgrund i bedet. I juni-juli tiltrækker en hvid staudeclematis, Clematis recta, sig opmærksomheden. Den lægger sig som en fjerlet sky henover en af buksbomkuglerne.
I baggrunden er plantet en duftende buskrose, Rosa pimpinellifolia ’Stanwell Perpetual’ der har en tidlig og lang blomstring. Den kan evt. erstattes af Rosa ’Little White Pet’, hvis pladsen er kneben.
De hvidbrogede Hosta skaber samling i denne del af bedet og kommer især til deres ret i juli-august, hvor de matcher de fuldtudviklede creme-hvide hortensieblomster.
Under guldregnen vokser en gruppe hvide høstanemoner, Anemone japonica ’Honorine Jobert’, som slutter staudesæsonen af i dette bed. Den blomstrer i august-oktober med hvide, enkle blomster, der hæver sig på meterhøje stængler op over bladene. Løvehale Phlomis samia er en anden mulighed, hvis voksepladsen er mere solrig.

 

Et strejf af blåviolet

I sensommeren tilføjes små pletter af blåviolet til bedets farvepalet. De kommer fra hostaernes aksformede blomsterstande med små klokkeformede blomster og italiensk skovranke, Clematis viticella, som klatrer opad pileflethegnet i baggrunden. I sensommeren bliver de cremehvide hortensiehoveder atter gulgrønne efter afblomstring og blikket tiltrækkes igen af de gulbrogede hosta. De halvkugleformede blomsterstande bliver siddende og er dekorative vinteren igennem - nu strågule, men stadig i fin form i samspil med de grønne buksbomkugler og det stedsegrønne bunddække.
Lisbeth Hvid, Havebladet 4/2012

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk