Havens pleje
Aktiv i haven - April

 

Husk at: Der kan stadig forekomme let frost, sarte planter bør stadig være dækket.
Undlad at: Så varmekrævende køkkenurter før jordtemperaturen er ca. 15 °C i maj.

Vejret

Gennemsnitstemperatur 5,7 °C
Nattefrost: 7 nætter
Nedbørsmængde 41 mm
Nedbørsdage: regn 9, sne 3
Relativ luftfugtighed 70 %
Solskinstimer 173
Fordampning 53 mm
Vindretning: ofte østlig

Nedbørsgennemsnit (stor forskel fra landsdel til landsdel)
Nordjylland 39 mm
Midt-Vestjylland 41 mm
Østjylland 41 mm
Syd-Sønderjylland 46 mm
Fyn 38 mm
Vest-og Sydsjælland
+Lolland-Falster 38 mm
København, Nordsjælland 38 mm
Bornholm 37 mm

 

Træer og buske

Mange af kolonihavens prydbuske blomstrer i løbet af foråret. Når de afblomstrer er det et godt tidspunkt at beskære og udtynde i buskene; det sikrer lys og luft inde i busken og mindsker risikoen for angreb af svampe og skadedyr. Enkelte grene, de ældste midt busken, klippes helt tilbage eller fjernes. Herefter klippes de resterende grene tilbage lige over et udadvendende sideskud. Det er vigtigt at busken er harmonisk og ikke vokser ind i de omkringstående buske. Brug altid værktøj som er slebet skarpt, da rene snit hurtigt lukker.
De efterårsblomstrende buske som Hibiscus og sommerfuglebusk kan klippes kraftigt tilbage, da de blomstrer på sommerskud, dvs. at de nye skud vil blomstre til eftersommeren.
Lave roser, lavendler og efterårsblomstrende lyng beskæres (gerne kraftigt) i sidste halvdel af måneden.

 

Blomsterhaven

Stauderne er ved at komme med nye skud. Sidst på måneden kan staudetoppen fjernes.
06 april blomsterhaven tulipan P4160313Løgvæksterne dominerer blomsterhaven med deres mange farver. Ved afblomstring kan den afblomstrede top brækkes af tulipanerne, da frøene ikke skal bruges. Lad bladene visne helt ned, det sikrer god blomstring til næste år.
Klematis, som blomstrer sidst på måneden, f.eks. Clematis montana 'Rubens' og Clematis alpina med tilhørende sorter må aldrig beskæres om foråret, da de blomstrer fra knopper der har overvintret. Beskæring foretages efter blomstring i juni. Der kan forekomme en svag blomstring i efteråret.
Er væksten blevet kraftig hos kaprifolie kan den beskæres og udtyndes.

 

Græsplænen

Jordtemperaturen er nu så høj, at der er gang i græsset. Giv en blandingsgødning N-P-K, helst med et højt indhold af kvælstof N. Der kan gives 3 kg pr. 100 m².
Inden græsset klippes vil det være en god gerning at rive græsplænen godt igennem, så mos rives op og fjernes. Er der overvintrende mælkebøtter stikkes de op.
Er der ujævnheder på græsplænen kan det repareres med grus, der jævnes med bagsiden af riven. Tromling sker kun hvis græsplænen er anlagt på en lettere sandet jord. Er jorden våd og leret vil jorden trykkes sammen og der vil mangle ilt til rødderne når der tromles. Er jorden trykket sammen, kan der stikkes huller med en greb, og der drysses grus over, som vil falde ned i hullerne efter grebens tænder. Det sikrer ilt (luft) til græsplanternes rødder.
Græsplænen klippes, klip ikke for tæt, da græssets top er med til at give planterne et godt, robust rodnet.

 

Frugthaven

Frugttæerne kan beskæres og der kan plantes nye træer. Til kolonihaven vælges træer, som gror på en moderat til svag grundstamme. Grundstammen er træets rod, hvorpå den ønskede frugtsort er podet, og det er roden der bestemmer, hvor stort træet bliver selv om jordbunden også betyder noget, da træer på kraftig, lerede jorde vokser kraftigere til end træer på lette, sandede jorde.
Frugtbuske kan plantes, ribs og stikkelsbær kan som regel står i haverne i mange år mens solbær ofte må fornyes efter en halv snes år.
Frugtbuskene udtyndes moderat, fjern nogle af de ældste grene helt nede ved jorden. Stikkelsbærbuske beskæres moderat, ligeledes gives kun lidt kvælstofgødning. For megen vækst kan give problemer med meldug. Det er vigtigt at der kan kommer luft ind i buskene.

 

Køkkenhaven

07 april Grønne asparges 0Grønne asparges.

 

På forholdsvis få kvadratmeter kan der høstes friske grøntsager i sæsonen og der kan endda blive til vinterforsyninger og fryseren.
Der er et meget stort sortiment at vælge imellem og det store antal sorter er en stor udfordring, for hvad skal man vælge. Der er ikke 2 år, der er ens, bl.a. klimaet ændrer sig, det giver forskellige udfordringer, som spiring (så når jordtemperaturen er tilpas, læs på frøposerne), sen nattefrost, tørke/vanding, høsttidspunkt m.m. Glæder og skuffelser skifter fra år til år.
Følgende frø kan sås i løbet af måneden: gulerødder, kruspersille, forskellige kål, pastinak, persillerod, radise, rødbede og ært.
Asparges udplantes sidst på måneden.
Kartofler kan lægges og løg sættes.

 

Væksthuset

Er dejligt lunt på solrige dage, men april kan være lunefuld og der kan forekomme dage med frost og sne. Derfor er det vigtigt at kunne beskytte sarte og spirede planter. Insektnet kan være praktisk.
Tidlige grøntsager kan sås. Er der jordbær vil de begynde at blomstre og skal bestøves.
Afblomstrede løg og knolde flyttes på friland til afmodning. Sommerblomster kan sættes på friland til afhærdning allersidst på måneden.
Overvintrende krysanthemum tages frem og vandes, så der kan komme gang i planterne. Der kan efterhånden tages stiklinger, det samme gælder for pelargonie og Fuchcia.
Vinranken blomster og ved at ryste planten kan opnås god bestøvning. Er der mere end 5 klaser pr. meter hovedstængel fjernes resten.
Er der abrikos og fersken i væksthuset kan det være nødvendigt at hjælpe til med bestøvningen.

 

 

Krukker og altankasser

Inden der kommer pottemuld i krukker og altankasser gøres de grundigt rene.
Stauder kan placeres i krukkerne, evt. flere sorter i store krukker, så der kan blive både forårs-, sommer- og efterårsblomstring. Er det stauder, som kræver en stok til opbinding, sættes stokken til ved plantning. Efter plantning vandes grundigt.
Det er også muligt at have lave prydbuske i krukker. Anvendes stedsegrønne planter vil krukkerne være smukt tilplantet året rundt.
Eksisterende stedsegrønne kan beskæres sidst på måneden.
Løgvækster tages op, tørres og kan lægges igen til efteråret, eller løgplanterne placeres i prydhaven.
Krydderurter kan deles og omplantes.
Vent med udplantning af sommerblomster til maj.
Jann Poulsen, Havebladet 1/2016

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk