Havens pleje
I potter og krukker

 

15 krukker IMG4 Store krukker

Potter og krukker er gode til at lukke huller i bede og bruge som dekorativt blikfang.

Planter der står i potter og krukker kommer ofte til at se ud af lidt mere, end hvis de bare var plantet ud i jorden. Potterne og krukkerne hæver dem over jorden og hvis beholderen, de står i, passer til planten og stedet får man en fin enhed ud af det.

Vasen
Hvis du hr lyst til en dekoration på havebordet det holder længe og som ikke sviner kan du bruge en klar vase. Det er ikke alle slags planter, der egner sig til formålet, det er bedst med forholdsvis enkle former. Brug evt. pyntesten under og mellem potten og sidekanterne for at fuldende billedet.

 

Stauderne

15staude165I en aflang krukke kan forholdsvis lave stauder komme til deres ret. Her dominerer Hosta og Asters med bl.a. trædepude (ofte kaldt trædebregne, selv om den ikke er en bregne) som bunddække sammen med pyntebark.

 

Opsatsen

15opsats164Hvis krukken er stor nok og planten frodig nok kan man få et flot helhed som kan klare sig alene. Her blå maraton, Brachyscome iberidifolia i den store opsats.

 

 

 

 

 

 

På træstubben

(Se indledningsbillede). Hvis du har et forholdsvis stort træ, du er nødt til at fælde, kan du evt. skære det af et stykke over jorden så du kan bruge det som sætte fra sted, fx for en krukke med hængende planter. Her dominerer en petunia med lange ranker. Sommerbegonier er plantet i krukken så de dækker bunden.

 

Tips om potter og krukker

• Hvis du har brug for store krukker kan det ofte betale sig at købe dem af plastic. De er ikke så tunge og holder glimrende.
• Hvis muligt, tøm da krukkerne for jord og tag dem ind i et skur eller lignende om vinteren. Det er ikke altid de ikke hårdtbrændte og glaserede krukker tåler frost.
• Vælg krukker, der er bredere for oven end for neden, især hvis du ikke er flink til at huske at tømme dem for jord om vinteren.
• Sørg for dræn i bunden af krukkerne, fx i form af potteskår, skærver eller lignende.
• Brug færdigblandet pottejord til krukkerne. Havejord er meget tung i sammenligning.
• Vand og gød ofte. Planterne har kun et begrænset areal af optage vand og næring fra.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 1/2014

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk