Havens pleje
Tidligt og sent forår

 

19 bleg orchide 096 1

Der er stor forskel på om planterne vokser lige ved havets overflade eller mange meter højere oppe.

 

Foråret komme når foråret kommer, men det er sikkert, at jo højere man kommer over havets overflade, jo koldere bliver det og derfor springer forårsbebuderne også senere ud.

 

Klima og højdeforskelle

Her i Danmark bor vi 34 m over havets overflade. I Norge har vi en hytte i 800 meters højde. Der kan vi i en påskeferie se mange forskellige planter i løbet af en opstigning fra 100 til 800 m over havet. I 100 m over havet er den blå anemone allerede afblomstret. Kravler man op i 300 m højde ser vi bl.a. en gul orkide kaldet bleg orkide (se indledningsbilledet).

19 anemoner i sol 3I 500 m højde ses hvid anemone, der først nu er i fuld blomst, her er birken lige sprunget ud. I 800 m højde har birken slet ikke vist tegn på liv og her er der mere end en meter sne. Det giver mere variation end i det flade Danmark.

 

 

Iskunst

19 iskunst midt i martsI løbet af foråret, hvor solen har magt om dagen, smelter
sneen, men bliver fanget af frosten om natten. Her binder frosten vandet.
Det giver den flotteste iskunst når solen bryder frem om morgenen, men den er ikke langtidsholdbar.

 

De vandrende krokus

19 krokus flytter sig 025For mange år siden blev der sat en blandet pose krokus ved hækken. Efterhånden som skyggen voksede, flyttede krokusserne sig
ud i solen. En vandring på 5 meter. Knoldene står fast, så de kan ikke
flytte sig. Det må være frøene der spreder sig og slår rod i solskinnet på det nyindvundne område.
Jørgen Bech-Andersen, Havebladet 1/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk