Havens pleje
Hvorfor gøder vi vores græsplæne?

 

For mange betyder det at gøde græsplænen mere græsslåning hen over sommeren, men der er faktisk gode grunde til at gøde græsset.

 

Græs er glad for næring, mere end ukrudtet er det, så ved at gøde gør vi græsset stærkere på bekostning af ukrudtet. Man får altså en mere tæt og frodig plæne.
Ydermere er mos ofte et tegn på sur, næringsfattig og fugtig jod. Gødning og kalk kan derfor være med til at begrænse mos i plænen. Kalken hæver jordens pH, så har man en sur jord, gør kalk den neutral. Ud over at det begrænser mos, har næringsstofferne i gødningen lettere ved at blive optaget i planterne i en neutral jord.

Hvordan?
Det nemmeste er at gøde med en almindelig N-P-K gødning, der behøver ikke at stå noget med græs på posen så længe det er en N-P-K gødning. Mange gøder to gange om året, begge gange med 2 kg gødning pr. 100 m2, første gang i april/maj, anden gang midt i juni.
Man kan opnå en endnu bedre græsplæne hvis man fordeler gødningen på flere gang, så det bliver til ca. 1 kg gødning pr. 100 m2 4-5 gange hen over sommeren. Når græsset bliver tilbudt lidt gødning hele tiden i stedet for meget gødning få gange, får man et bedre udbytte af den gødning, man spreder ud.
Hvis man ønsker at gøde sin græsplæne med naturgødning kan det også lade sig gøre. De fleste planteskoler sælger poser med naturgødning i form af hønsemøg, der er tørret og presset i små piller, så det er let at arbejde med. Naturgødning indeholder også N-P-K i stort set samme mængde som i kunstgødningen.
Naturgødningen er ikke kun god for planterne men også for mikroorganismerne i jorden, man skal blot være klar over, at selvom naturgødningen ikke lugter så slemt, som hvis det var frisk fra dyret, er der altså en lille lugtgene, som ens omgivelser måske ikke bryder sig om. Det kan begrænses ved en let vanding efter at gødningen er strøet ud.
Maria Frederiksen, Havebladet 1/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk