Havens pleje
Valg af væksthus

 

15 Helge vaeksthus Diana 9900 P8194804 2

Smukt væksthus med buede skuldre og skydedøre, som er at foretrække, da en skydedør er nem at regulere, så den giver lidt luft for at øge luftskiftet på varme dage.

Mange læsere har forhåbentlig væksthus i haven og har glæde og nytte af det hver dag, men for dem som endnu ikke har væksthus, er her nogle forhold som man kan tage med i overvejelserne, hvis man vil købe et.
Det er bedst at vælge glas, da det giver mest vækstlys til planter. Det er også meget nemt at vask rent ved den årlige rengøring. Kanalplader i form af polycarbonat tilbydes også fra væksthusfabrikanter, men lad endelig være med at købe dem, for der er vigtige dele af lysspekteret som ikke passerer polycarbonat. Derved får man ikke den optimale vækst. Det er også uundgåeligt at der dannes grønalger inde i kanalerne og de kan ikke fjernes. Endelig skal man kunne se ud i haven fra væksthuset og man skal kunne se ind i væksthuset fra haven og nyde planterne.


Højde har betydning

Vælg et væksthus med stor højde; især skal man se på trempelhøjden (sidehøjden) som ofte er for lav. God højde i væksthuset giver det bedste klima og dermed gode vækstbetingelser. Man skal huske at både tomat- og agurkeplanten vokser i højden og giver mere udbytte, des højere de kan vokse.


Udluftning

Et vigtigt spørgsmål er udluftningen, som er afgørende for om man kan regulere temperaturen i væksthuset. Der kan jeg tillade mig at skrive, at de fleste væksthuse du kan købe her i landet har for lidt udluftningsareal. Der er sjældent mere en 4 vinduer i rygningen på et 10 m2 væksthus og det er ikke nok på varme, solrige dage. For at hindre alt for høj temperatur af væksthuset på varme og solrige dage, bør man benytte skyggenet. Man kan vælge at dække sydsiden af væksthuset med et grønt skyggenet, som let kan tages af og på eller man kan købe en hvid fiberdug, som ellers benyttes til plantedække mod insektangreb og ophænge det inde i væksthuset ved hjælp af ståltråd, der strækkes ud lige under glasset.


Selvbyg

Har man en teknisk uddannelse som smed eller maskintekniker er det muligt at bygge væksthuset selv. Der findes mange nedrivningsfirmaer som nedriver gartnerivæksthuse af glas og aluminiumsprosser og som kan købes til fornuftige genbrugspriser.


Størrelse

Størrelsen på væksthushuset må naturligvis tilpasses den enkelte have og hvor stor interesse man har for væksthusdyrkning. Nogle vil også gerne benytte væksthuset som opholdsplads forår og efterår, og det kræver jo nogle kvadratmeter. Omkring 10 m2 giver gode muligheder for at dyrke tomat og agurk til eget behov og et hjørne med plads til et bord og et par stole.
Jeg anbefaler gerne et væksthus med bøjede skuldre. Dels synes jeg det er smukt, dels peger jeg på den fordel at sneen glider af, og det kan være en stor fordel i kolonihaven, hvor man ikke er tilstede i vintertiden.
For at opnå stor større højde på væksthuset kan man med fordel anbringe huset på en form for sokkel. Det enkleste er at benytte trykimprægnerede, kraftige træplanker og sætte dem på betonrør som er gravet ned i jorden, så væksthuset fastholdes.
Man kan også bruge forskellige sokkelsten til formålet. Det er måske en god ide at tage kontakt til en murer.
Helge Petersen, Havebladet 1/2016

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk