Havens pleje
Visne blade er en vigtig ressource

 

14 Mia IMG 8342

Når de første visne blade falder, breder der sig en oprydningstrang hos mange haveejere.

 

Men bladene er en vigtig medspiller for livet i haven og bør ikke fjernes fra matriklen. Fjerner man de visne blade, bryder man havens kredsløb og fjerner føde og vigtige overvintringssteder for regnorme og andre smådyr. Jorden efterlades ubeskyttet mod vinterens kulde og nedbør og mister dyrkningskvalitet. Det er fra naturens hånd ganske enkelt meningen, at det organiske materiale, planterne kaster fra sig, optages i jorden og sikrer fremtidige års næringsforsyning. Riv bladene ud i bedene under træer og buske eller mellem porrerne i køkkenhaven, så de er lettere at grave op i frostvejr. Blade fra eg og bøg giver en sur kompost og er derfor velegnede at lægge i surbundsbedet.

 

De eneste steder, de visne blade ikke gavner, er på græsplænen og på terrassen. Riv dem ud i bedene, så de kan beskytte jorden vinteren over.

Mia Stochholm, Havebladet 5/2014

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk