Havens pleje
Egern i haven

16 17 kasse egern 2009 0831jba0018

Vi har fået et egern i kassen, så det er nok derfor, at stæren holder sig væk.

Egern i haven er en festlig oplevelse. De kigger ind ad vinduerne, danser for os, før de hugger vores mejsekugler. De har overtaget stærekassen som sommerbolig, medens dens rigtige rede er placeret otte meter oppe i en tuja i den anden ende af haven.

Et par gange i løbet af sommeren får det et kuld unger, og som andre børn er de rigtig pjankede og farer op og ned ad hustaget.
Der er altid spor i haven efter vores egern. Vinter og forår ligger der grankviste strøet overalt, her bider de skuddene af og æder knopperne; specielt dem der indeholder hanblomster. Det ser ikke ud til, at det går ud over koglehøsten, for i løbet af vinteren ligger der afgnavede kogler overalt. Musene gnaver kogleskællene tættere af og skaderne efterlader en sjusket kogle og egernets kogle ligger midt imellem. Nødderne begynder de at æde, så snart, der er en lille umoden kerne indeni, og de afgnavede haser ligger spredt under træerne. Der er dog nok tilbage til, at de senere gemmer dem til vinterforråd. De husker ikke dem alle sammen, for der spirer nøddeplanter overalt i haven. Vi har også valnødder som ukrudt, da egernet hugger naboens valnødder og graver dem ned. Om efteråret spiser de også svampe, der er ofte spor efter deres fortænder på oversiden af paddehattene. Om foråret har jeg set egernet slikke honning af pæreblomsterne, så de er sikkert også med til at bestøve blomsterne. Vores egern er rødbrunt, og det er vist nok truet af det grå egern der breder sig i landet. Det er større og kan udkonkurrerer vores røde egern, men efterhånden er der mange invasive arter af planter og dyr, der truer vores naturlige flora og fauna. Jeg ved ikke om man må skyde et gråt egern hvis det trænger sig på?
Jørgen Bech-Andersen, Havebladet 5/2012

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk