Havens pleje
November i morfars prydhave

 

14 vand John H

Husk at vende bunden i vejret på krukkerne, inden det begynder at fryse, ellers frostsprænges de let.

 

I stedet for at tilplante alle dine krukker med planter kan du opnå en spændende virkning med vand i krukkerne hvis der ingen huller er i bunden.

Så længe der ikke er frost i jorden og du kan grave i den, er det et rigtig godt tidspunkt at plante alle former for planter i haven og det absolut sidste udkald hvis du skal nå at lægge nye forårsløg.

De løvfældende og barrodede planter som f.eks. anvendes til hække er først gravet op i planteskolerne nu. Så skal du plante ny hæk eller andre plantninger, hvor de billige barrodede planter anvendes, er det nu, du skal i gang.
Planter i potter eller med klump kan naturligvis også plantes nu, hvis du har tid. Ellers kan disse planter, plantes hele året hvis du bare sørger for vanding i tørre perioder.

 

Det kedelige rosenbed

14 gråsten og fredensborg 031 John H'Dronning Ingrid' er tiltrukket af Poulsen Roser. Den opnår en højde på 50-100 cm og får orangerøde blomster i perioden juni-november. Blomsterne opnår en diameter på 6-9 cm og dufter behageligt. Løvet er saftiggrønt med en svag bronzetone under udspringet. Sorten er sund, men den bryder sig ikke om større nedbørsmængder. Ligesom alle de andre storblomstrede roser rådner mange af kronbladene, hvis det regner meget i blomsringsperioden.

 

Dine rosenplanter ser måske lidt tynde og skrantende ud. Er dette tilfældet og har de stået mere end 8-10 år på samme sted og i samme jord, er det tid at plante dem om og gerne nu. Selvom du har gødet og vandet roserne åretne igennem sker der det, at jorden bliver "rosentræt". Når denne situation indtræder graver du simpelthen alle roserne op og udskifter jorden i bedet med noget andet jord fra haven, hvor der ikke har vokset roser før. Den opgravne jord kan spredes ud andre steder i haven eller på det sted, hvor den nye jord kommer fra. Alle andre planter end lige netop roser trives udmærket i den opgravede jord.
I morfars rosenhave fjerner jeg 30-40 cm jord og når den nye jord er lagt ud, kan roserne plantes. Jeg beskærer altid skuddene og rødderne let inden jeg planter dem igen. Hvis jorden er meget let og sandet kan det anbefales at købe lidt granuleret ler hos plantehandleren. Afhængig af jordens lerindhold kan det ofte betale sig at blande15-20% ler i jorden. Hvis du gør det på denne måde kan du have flotte roser de næste 8-10 år uden at skifte jorden igen. Husk at plante okuleringsstedet 5-7 cm under jordoverfladen.

 

Havens smykkesten

Mange af mine flerårige urteagtige planter, stauderne, kalder jeg havens smykkesten. Disse planter er meget arbejdskrævende så i stedet for et stort staudebed anvender jeg mine stauder på mere enkle måder.
Jeg kan lide at arrangere dem i tæppebede med mange ens bunddækkeplanter som bund og heri placere små grupper af særligt smukke og dekorative arter. På denne måde reduceres vedligeholdelsen til et absolut minimum. Der kommer ikke ukrudt imellem bunddækkeplanterne og du behøver ikke at dele og grave stauderne op hvert år. Når mine smykkesten har bredt sig og er blevet for store er det en let sag at grave planterne op og dele dem. Dette gør jeg ca. hvert 3 år.
Forresten er november endnu til deling og omplantning af stauder. En kraftigt voksende staude med en diameter på 30 cm. giver let 4 - 6 nye planter når du deler den. Dette gøres let med en spade eller saks. Efter delingen plantes de nye mindre planter igen. Har du fået for mange nye planter kan overskuddet evt. foræres væk.

John Henriksen, Havebladet 5/2012

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk