Havens pleje
Så er det nu - Februar

 

Nedkrogning kan være en spændende måde at lave nye planter. Grene der er placeret, så de kan bøjes og lægges ned i jorden, kan anvendes.

De gøres fast ved at stikke kroge ( evt. teltpløkke) ned i jorden, men natursten af passende størrelse, mursten o. lign. kan også bruges, blot grenene ikke kan bevæge sig. Det er en fordel at ridse på undersiden af barken under knopperne, det sikrer hurtigere roddannelse. Grenen dækkes med en godt omsat kompost. Året efter er der dannet rødder og skud, som forsigtigt kan graves fri. Der kan ofte være flere planter på en gren, de klippes fri til selvstændige planter. Metoden sikrer at de nye planter er identiske med moderplanten. Metoden er god til troldhassel, hvor man ikke får rodskud, som ved de podede planter. Mange træagtige planter kan formeres ved nedkrogning, fx figner, mange stedsegrønne og prydbuske.

 

Kartofler til forspiring

Køb sundhedskontrollerede læggekartofler. Et stort N på etiketten med sortsnavn fortæller at kartoffelsorten er nematoderesistens (ikke modtagelig for kartoffelål. Stort B står for brokresistens.
Ved at købe nyt læggemateriale frem for at bruge eget læggemateriale undgås at sygdomme overføres fra læggekartoflen. Smitte kan overvintre i knoldene.
Et stort antal spirer på læggekartoflerne giver et stort antal stængler og dermed også et stort antal kartofler. Til gengæld vil de mange knolde bruge længere tid om at blive store. Knolde med få spirer vil udvikle sig hurtigere. Man kan påvirke væksten ved at fjerne nogle af spirerne og få tidligere kartofler, men gør det kun ved et mindre antal, da udbyttet reduceres i såvel antal som kg-udbytte.
Der er mange sorter at vælge i mellem, prøv en ny sort, men vælg også en kendt(e). På den måde finder du den kartoffelsort, som passer til jorden i kolonihaven og som giver den bedste kartoffel i smag og fasthed.
Jann Poulsen, Havebladet 5/2012

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk