Havens pleje
Så er det nu - December

 

12 13 Mistelten Jann

Mistelten er en besynderlig vækst. Det er en snylteplante, som kun kan leve på andre planter, især træer.

 

Når frøet er modent sender det nogle hyfer ind under barken og udvikler sig ved at tage vand og næring fra træet. Mistelten har ingen rødder og kan kun vokser på andre planter. Der er både han - og hunplanter. Hunplanterne er dem som har de hvide frugter, og som sælges ved juletid.
Frøene i frugterne modner først på foråret og kan trykkes let fast i en grenvinkel. Omkring frøet er en slags lim (kaldet fuglelim) der er meget klistrende og som sikrer at frøet bliver siddende. Spiringen går langsom, og oftest går der et par år inden man får øje på den meget lille (kommenlignede) nye snyltende mistelten. Herefter vokser den i løbet af nogle år til en stedsegrøn op til 1 meter i diameter stor plante.
Der er især på frugttræer og paradisæbler de snylter, men de kan også vokse på birk og andre træer, så har man mange frø, kan man eksperimentere sig frem.


Vinterdækning

er nødvendig for at skærme sarte planter mod vinterkulde og barfrost, der som regel er planternes værste fjende. Som dækkemateriale bruges grangrene, fyrretoppe, løs kompost, blade m.m. Halm eller hakkelse kan være et godt vinterhi for mus, og de kan anrette skade ved at gnave på barken af frugttræer. Materiale som let rådner og bliver slimet er uegnet – på grund af manglende ilt. Dæk ikke for tidligt, ikke før der er udsigt til frost.


Eksempler på jorddækning

Jorden omkring planten dækkes med et godt lag blade, der forhaler jordens tilfrysning, hvilket vil sige at planten er i stand til at optage vand.
I jorden omkring planten stikkes gran- og fyrregrene, som skygger for den stærke forårssol og hindrer stærk fordampning. Dæk ikke tykkere end nødvendigt. Er det for tykt, kan det blive nødvendigt at fjerne noget af det i en tøvejrsperiode, for igen at dække i en ny frostperiode.
Det er fra januar og fremefter de største skader sker på planterne, når solen begynder at varme, samtidig med at det fryser, og der er stor forskel på dag- og nattemperatur.

Jann Poulsen, Havebladet 5/2012

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk