Havens planter
Pawpaw

 

10 J B A paw paw 2009 0523jba0022

Der er vist ikke mange, der har en pawpaw i deres have. Læs hvordan pawpaw kom ind i en dansk have.

Hele sommeren går jeg rundt og roder i jorden og har altid sorte negle, men om vinteren kaster jeg mig over plantekataloger og læser dem fra ende til anden. For ti år siden fik jeg fat i et katalog fra en amerikansk planteskole og jeg faldt straks for kakifrugt Dispyros kaki, som nu i tre år har givet frugt her i haven, men også for et træ ved navnet Pawpaw.
Det mærkelige navn har indianerne, der levede på den amerikanske østkyst, givet en bananlignende frugt med det latinske navn Asimina triloba. Den går også under navnet fattigmandsbanan. Frugten kan være fra 10-30 cm lang alt efter sorten, nogle bliver gule ved modenhed, andre forbliver grønne eller bliver endda helt sorte. 10 2009 1116jba0002 paw paw frugt

Den overskårne frugt viser det gule frugtkød og de store kerner.

 

Frugtkødet, der er blødt, gult og med en smag, der minder om banan, kan spises med en ske, når de flade, 2 cm lange kerner vippes ud, men de kan også indgå i desserter. I USA ses der næsten aldrig modne frugter i naturen, da de hurtigt bliver ædt af opossum, egern, raccoon eller ræve.
10 pawpaw 2009 0805jba0035De store læderagtige blade bliver gule før løvfald, og frugterne skimtes her mellem løvet.

 

Bladene er løvfældende, læderagtige, ovale og 15-20 cm lange. Blomsterknopperne dannes året før, de er ærtestore, hårede og springer ud før de grønne blade. Blomsterne er rødbrune, klokkeformede, 2-3 cm i diameter og med to gange tre kronblade, mange gule støvdragere og indtil ni grifler med tilhørende frugtknuder. Det vil sige, at der kan komme indtil 9 frugter pr. blomst. Blomsterne skal egentlig have pollen fra en anden sort, men da jeg kun har blomster på en af mine tre sorter, prøvede jeg selv at bestøve 100 blomster med pollen fra samme plante, det resulterede det i 7 frugter. Selv i Amerika ved man ikke helt, hvilke insekter eller dyr, der bestøver blomsterne.
De store blade giver haven et eksotisk præg og frugterne smager sødt og aromatisk, så her er noget nyt, man kan hygge sig med, for der er allerede nogle få planteskoler, der fører Pawpaw, men man skal nok vente 10 år før de blomstrer.
Jørgen Bech-Andersen, Havebladet 4/2014

 

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk