Havens planter
Rynket rose er invasiv

26 28 Rosa rugosa Hansa

Den invasive rynket rose dækker store dele af de danske kyster, hvor den har fortrængt den oprindelige danske flora. Her sorten Rosa rugosa ’Hansa’.

Vi kalder udenlandske planter, der trives alt for godt her i landet, for invasive planter; de har ikke deres naturlige fjender med hertil og breder sig derfor ukontrollabelt. Har du prøvet at få dem væk, når de bliver for voldsomme? For rynket rose var det næsten umuligt for mig, for den havde rødder helt ned i en meters dybde. Først da vi havde slået den med plæneklipperen i 5 år, var den væk. Frøene ædes af fugle og spirer let, når de har passeret fuglens tarmkanal. Herefter breder de sig ved rodskud og nu findes de i en bræmme langs de danske kyster. Ved du for øvrigt at denne rose stammer fra Kina og har det danske navn rynket rose og det latinske navn Rosa rugosa?
Det er et problem, at den breder sig og ikke er til at bekæmpe, for den fortrænger den hjemhørende vilde, danske flora og det er en skam.
Jørgen Bech-Andersen, Havebladet 2/2014

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk