Havens planter
Spidskål er et hit

21 Spidskål 2 1 Gitte 

Spidskål (Brassica oleracea L. var. conica DC.) er en hvidkål, som har en spids hovedform.

Som navnet siger er spidskål en kål og angribes derfor at de samme sygdomme som andre kål. Smagen er mild og dét, sammen med at sæsonen for spidskål er blevet længere, er en af grundende til at spidskål bliver mere og mere populær.

 

Sorter til hele sæsonen

21 Duchy 1 Gitte'Dutchy'

 

Spidskål inddeles efter sinudviklingstid i tidlige, sommer og efterårsspidskål. Sortsvalget er ikke så stort og de fleste sorter har indtil for få år siden kun været sorter, der egnede sig til udplantning i april og derfor tidlig høst. Søger man på internettet er det nu muligt at få sorter, som også er gode til sommer og efterår, og det er f.eks. en sort som 'Duchy'. 21 Savoy spidskål Gitte

Savoyspidskål 

 

Der er også spidskål, som er lilla ligesom rødkål, og det nyeste er spidskål, som krøller som savoykål. De erfaringer jeg har med sidstnævnte er dog, at hvis ikke savoy-spidskålen får rigtig gode vækstbetingelser, så bliver den meget nemt bitter.

 

Såning eller plantning?

En rækkeafstand på 50 cm og en planteafstand i rækken på 25 cm er passende for spidskål.

Hvis man vælger at så direkte i haven, er det en god ide at så 3 – 4 frø per sted. Senere fjernes de overskydende planter, så der kun står en god plante per sted. Problemet ved at så ud er at kimplanterne kan ødelægges af jordlopper. Derudover opnår man en tidligere høst ved at vælge udplantning. Så det mest sikre er at plante kålen ud. Regn med ca. 5 uger fra såning til plantning. Det er også muligt at købe planterne, men køb dem kun hvis planterne ser friske ud, for hvis de f.eks. har manglet vand eller fået for meget, kan det betyde, at kålen går hurtigt i blomst og ikke når at danne et brugbart hoved.
Plantetidspunktet er typisk fra april til starten af juli og det er en god ide at plante spidskål af flere gange. Gødningsbehovet er stort og spidskål må endelig ikke mangle vand.

 

Mange sygdomme og skadedyr

21 IMG 7766 GitteDer lurer mange farer for kålplanterne – de vigtigste er jordlopper, kålfluens larver, kållarver og kålbrok. Den første kan afhjælpes ved at plante ud. Kålfluens larver er værst i slutningen af maj og igen i juli måned, og her er insektnet en god løsning. Det samme gælder for kållarverne, som sidder oppe i planten, modsat kålfluens larve, som ødelægger den nederste del af hovedet og rødderne.
Kålbrok er en svampesygdom, som ødelægger rødderne på kålen. Det er en sædskiftesygdom og derfor er det vigtigt, at der ikke plantes kål efter kål.

 

Høst hovederne i tide

Høsten sker efterhånden som hovederne er faste, men de må ikke være stenhårde og begyndt at revne, for så smager de ikke så godt og kvaliteten inde i hovederne ødelægges. Spidskål kan godt holde sig på køl i en kortere periode, men den smager bedst frisk. Den er perfekt rå i salater, stegt og kogt, og selvfølgelig som stuvet spidskål til frikadeller.
Gitte Kjeldsen Bjørn, Havebladet 2/2014

 

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk