Havens planter
Korila og tomatillo erstatter agurk og tomat

 

14 15 tomatillo 20 09 2005 AneMetteTomatillo

Selv om man måske ikke kunne tænke sig at erstatte de gammelkendte og velafprøvede klassikere som agurk og tomat med noget helt andet, er det vel altid spændende også at prøve noget nyt.

Sydamerika har leveret ikke så få af vore populære grøntsager, herunder ikke mindst kartoffel. Korila og tomatillo er to andre sydamerikanere, der måske kan få lidt indpas hos os.

 

Korila

14 15 korila achoca 1 AneMetteVed modenhed springer korilafrugterne op.

 

Achocha, korila (Cyclanthera pedata) er en etårig klatreplante fra Andesbjergene, som kan dyrkes i op til 2.000 meters højde. Den får 6 til 15 cm lange grønne frugter med bløde pigge og tilhører samme familie som agurk. Jeg fik den første plante af Winnie, som var blevet medlem af Seed Savers, hvor man adopterer en truet planteart og forpligter sig til at videreformere den. Den blev plantet i en god klump kompost i væksthuset og i løbet af nogle uger fik denne kønne plante med femfingrede blade vokseværk og tog livtag med samtlige tomat- og agurkeplanter i væksthuset. I august begyndte de små agurkelignende frugter at vise sig. I år havde jeg flere planter end der kunne være i væksthuset, så derfor blev flere plantet på friland bl.a. under æbletræerne, som de snart klatrede op i. Det var en overraskelse at se planter klare sig så godt på friland, og det overbeviser mig om at denne plante må være et fund til danske haver. Planten vokser hurtigere end humle og kan i løbet af få uger dække hegn og stakitter og danne løvtag over pergolaer mm. Frugter sætter den utroligt mange af og ved modenhed vil de springe op og slynge frø afsted. Høster man frugter der allerede har hårde frø, skæres disse frugter op og frø skrabes ud, hvorefter frugten kan fyldes med fars, nøddefyld o.lign. og steges på panden. Frø af korila er ikke i handelen endnu, men frø kan tilbydes gennem foreningen "frøsamlerne". Også unge skud og blade kan bruges i salat og suppe.

 

Tomatillo

14 15 Tomatillo AneMetteTomatillofrugter kan syltes.

 

Tomatillo stammer fra Sydamerika og er i familie med ananaskirsebær og jødekirsebær, der også får frugter, som omsluttes af et papirsagtigt hylster. De første frø af tomatillo (Physalis ixocarpa) fik jeg af en dame i USA som havde skrevet en bog om denne ydedygtige grøntsag. Frø blev sået i potter og plantet ud i væksthuset samtidig med mine tomater og planterne udviklede sig fint. De fik kønne gule blomster, blev buskede af vækst og i løbet af juli august kunne vi begynde at høste af de cherrytomatstore frugter. En papirspose med grønne frugter blev gemt, og glemt, mellem mine frøposer og lå i 7 måneder i kælderen. Da jeg en forårsdag åbnede for posens indhold var frugterne blevet lysegule og modne. Ikke en var rådnet. Tomatillofrø der overvintrer i væksthus vil spire som ukrudt så snart forårssolen er varm nok, og således har jeg siden haft tomatilloplanter, der kommer helt af sig selv. I år har jeg dyrket dem på friland og her har de ydet større og flere bær end i mit mørke væksthus. Det er en køn og villigt voksende plante som også kan dyrkes i potter på altan eller terasse. Frø kan fås i handelen bl.a. fra frøformaet frøposen. De modne grøngule tomatillofrugter smager lidt à la tomat og smagen bliver mere syrlig ved stegning på en pande. Frugtkødet er sprødt og kan spises rå i salater men smagen er dog bedst når frugten er stegt. Jeg har også lavet marmelade af purerede frugter og syltet dem hele i eddike ligesom grønne tomater. Frugterne klarer sig bedre om efteråret end tomaterne så tomatillo tager naturligt over som supplement til dagens mad når tomaten er høstet og spist. Der findes flere arter af tomatillo. En af arterne får grønlilla frugter men synes at være senere udviklet, så jeg anbefaler Physalis ixocarpa.
AneMette Olesen, Havebladet 2/2015

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk