Havens planter
Buksbom

14 DSC 4696 Sufruticosa

Buksbom er ikke den plante jeg har set mest til i danske kolonihaver. Måske man skulle ændre lidt på det.

Buksbom er nok en af de mest føjelige planter man kan have i sin have. Den er stedsgrøn, tåler sol såvel som skygge, kan plantes i haven eller i en krukke, tåler beskæring og klipning i de mest fantasifulde former. Blomsterne opdager kun de færreste. Planten er nøjsom og hårdfør, kan vokse over hele landet, men tåler ikke salt fra vand, vind og hav.

 

Anvendelse

Det almindeligste er at bruge buksbom som hæk. Det er lige fra kongelige haver til bønderne der brugte den som hæk i deres urtehaver. Overalt bruges buksbom til lave hække på kirkegårde
Nu er buksbom meget populær som klippet i en og anden form og plantet i en krukke. Det er dekorativt, men mere plejekrævende end de fleste egentlig tror. Plantet i jorden kræver den kun en klipning en gang om året.
Vokser buksbom frit, fylder den ud hvor ingen andre planter rigtig kan klare sig, fx i det mørkeste sted bagved huset. Som bunddække egner de lavere sorter sig godt.
På majdagsaften (30. april) red man rundt mange steder på Sjælland og stak friske kviste ind i tagskægget for at sikre lykke det kommende år.
Veddet er meget hårdt, da buksbom vokser langsomt. Det er lyst og har været brugt til drejearbejder, til blæseinstrumenter, xylofoner, instrumenter, tommestokke m.m.

 

Buksbomarter

Der plantes to arter af buksbom i Danmark.
14 DSC 0285 Balder med frugtBuxus sempervirens 'Balder'

 

Buxus sempervirens – almindelig buksbom - som er en sydeuropæisk art med fodfæste fra Nordafrika til Iran. Det er den almindeligst brugte. Det er en variabel art, lige fra lave tueformede, langsomt voksende buske til højere buske indtil 2 – 4 m. Arten er tætgrenet med udbredt til kegleformet vækst. Roden er en tætgrenet trevlerod med mange dybtgående rødder. Løvet er nærmest læderagtigt, varierende fra lysegrønt til mørkegrønt. Størrelsen af bladene varierer fra 1,5 – 3 cm og de er bredest på midten. Duften af løvet kan være noget ram når man lige har klippet planten. Blomsten er uanseelig, gulgrøn, enkønnet og sidder i bladhjørnerne. Frugten er en lille hård kapsel med indtil 3 frø. Når den er moden giver det et lille hørbart smæld og de sorte frø kastes ud.
Buxus microphylla – småbladet buksbom - stammer fra Japan, Korea og tilgrænsende områder i Kina. Den begyndte man først at dyrke i 1970’erne. Det er også en meget variabel art men den bliver sjældent mere end 1,5 m høj. Småbladet buksbom er den mest hårdfør eog sundeste art. Arten deles i to hovedgrupper Buxus microphylla var. japonica der når en højde af indtil 1,5 m, fingrenet med en noget løs udbredt vækst. Bladene er aflange og bredest under midten. Farven varierer fra gulliggrøn til klar grøn. Om vinteren kan bladene få et bronzeagtigt skær. Den anden hovedform Buxus microphylla var. koreana er mere tætgrenet og indtil ¾ m høj.

 

Hvad skal jeg vælge?

14 DSC 4699 Kongens Have
Buxus sempervirens
‘Arborescens’ – gammel klon med tæt, opret vækst.
B.s. ’Balder’ er en udvalgt dansk klon, en robust, tætgrenet, sund sort.
B.s. ‘Blauer Heinz’ – er en lav, kompakt sort med blågrønne, små blade.
B.s. ’Rotundifolia’ – gammel sort med løsere vækst - indtil 2,5 m høj, store, grønne blade.
B.s. ‘Suffruticosa’ – gammel sort med tæt, rundagtig vækst - indtil 40 cm høj.
Buxus microphylla ‘Faulkner’ – 0,8 – 1,3 m robust og hårdfør, tætgrenet, med grønne blade der bliver let bronze om vinteren.
B.m. ’Mimer’ er en næsten flad og pudeformet indtil 30 cm høj og 60 cm bred, tætgrenet sort med lysegrønne, små blade.
John Norrie, Havebladet 4/2016

 

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk