Havens planter
Forårsbebuder med ”madpakke”

 

13tulipan2012047 001

Selv om der endnu er sommerblomster og blomstrende stauder i haven, er det ikke spor for tidligt at tænke på, hvad der skal præge det tidlige blomsterflor næste forår.

Valget vil let falde på tulipanerne, der har samlet oplagsnæring i løget og derfor er klar til at blomstre i det tidlige forår.

Tulipanen er en meget gammel kulturplante, der antagelig stammer fra landene omkring Middelhavet og Lilleasien. Den blev beskrevet første gang i 1561, hvor Conrad Gesner så den i en østrigsk have. Men de første tulipaner, der blev dyrket i Holland, stammer fra frø importeret fra Tyrkiet. Særlig aktiv i udbredelsen af tulipanen var Clusius, som i 1580 var tilknyttet universitetet i Leyden. Han tog sig så godt betalt for løgene, at folk i ly af nattens mørke stjal løg fra hans have. Nye sorter blev meget hurtigt genstand for økonomisk spekulation. Det fortælles, at der er betalt op til 4600 gylden for de mest eftertragtede sorter. Andre kunne erhverves for 2500 gylden. Det var ufattelig mange penge. For den pris kunne man få 4 fede okser, 8 svin og 12 får foruden vin, smør, hvede, rug og endnu mere. Det var folk fra alle samfundslag, der deltog i denne spekulative handel. Men det fik en ende. I 1637 kom der en krise i handelen og priserne raslede ned endnu hurtigere end de var steget. Det medførte en masse fallitter og store formuer gik tabt.

 

Stadig nye sorter

Tulipaner er stadig af stor økonomisk betydning for Holland, omend dyrkningen ikke længere er så lukrativ. Men interessen for at frembringe nye sorter er stadig intakt, så der nu findes omkring 2.000 sorter. For at gøre det mere overskueligt har man delt sorterne op i 15 forskellige grupper. Hertil hører gruppen af tidlige enkle, som blandt andet omfatter Brilliant Star, der er bedst kendt som de 10 – 15 cm høje tulipaner man ved juletid anvendes i sammenplantninger og på gravsteder. Lægger man løgene ud i haven bliver tulipanerne ligesom resten af sortsgruppen 40 – 50 cm høje. Den naturlige blomstringstid er tidligt i april, hvor de færreste er flyttet ud i kolonihaven, så interessen for gruppen af sildige dobbelte tulipaner vil være nok så stor.De blomstrer midt i maj og har store, fyldte blomster, der minder om pæoner.

 

Sent blomstrende

 

Også blandt vildarterne finder man sent blomstrende sorter. De er tillige mere hårdføre end de stærkt forædlede havetulipaner og angribes ikke så let af virus og gråskimmel.
Mellem dem finder man sorter som blomstrer i februar – marts (T. turkestanica) og andre midt i juni.
Den seneste af tulipanerne er Tulipa sprengeri som sjældent springer ud før Grundlovsdag. Blomsterne er rødbrune og meget velformede og elegante.
I modsætning til almindelige tulipaner er den let at formere ved hjælp af frø.

 

Skades af frost

Vil man have maksimal glæde af nyindkøbte løg bør de lægges allerede i oktober. De kan vokse i al slags jord, men de tåler ikke stående vand. Bedste læggedybde er 10 cm, men det er vigtigt, at jorden bearbejdes ned til 20 cm. Løgene skades let af frost og bør derfor vinterdækkes med spagnum eller grangrene fra juletræet.
Tulipaner angribes af både virus og gråskimmel. Det er sandsynligvis årsagen til, at man kun har glæde af tulipanerne i få år. Ved køb af tulipanløg er det vigtigt at sikre sig, at løgene er fri for angreb af svampe, der eksempelvis kan vise sig i form af en grågrøn skimmel. I haven kan løgene angribes af flere forskellige typer af svampe, der kan vise sig som pletter på blomsterbladene
eller i form af brunt, tørt og sammenkrøllet bladvæv. Ved tegn på angreb er det vigtigt, at de syge planter fjernes, inden de når at angribe endnu sunde planter.
Eigil Bisgaard Jensen, Havebladet 4/2012

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk