Havens planter
Rucola gror meget villigt

12 IMG 4641Rucola Gitte

Rucola hører til korsblomstfamilien ligesom kål. Der er to slægter, som går under navnet rucola, fordi begge har den smag, man forbinder med rucola.

Det er almindelig rucola (Eruca sativa) og vild rucola (Diplotaxis tennuifolia og Diplotaxis muralis).

Den vilde rucola smager stærkere end den almindelige. Smagen er krydret, sennepsagtig og nøddeagtige, men speciel. Mange danskere er faldet for den gennem de sidste årtier.

 

Sorter/typer

Som nævnt er der forskellige arter af rucola. Den almindelige og den vilde. Almindelig rucola kaldes også for salatsennep. Den vokser hurtigere og smager ikke så kraftigt som vild rucola. Flere frøfirmaer sælger begge typer. Den almindelige er etårig, mens den vilde er flerårig. Erhvervsmæssigt er det den vilde rucola med de smalle, stærkt fligede blade og den stærkere smag som hovedsageligt dyrkes i Danmark.

 

Rucola kan blive et ukrudtsproblem

Rucola kan gro de fleste steder. Så lidt ad gangen, men hyppigt, så har du hele tiden friske blade. Rucola kan spire ved lave temperaturer. Den sås tyndt i 0,5- 1,0 cm dybe riller, som vandes før såningen. En planteafstand på 15 cm og en rækkeafstand på 30 cm giver kraftige planter. Hvis du ønsker en løbende høst er det en god ide at så en gang om måneden, startende fra det tidlige forår til hen på efteråret. Om sommeren går rucola hurtigt i blomst, især hvis den er sået for tæt. I milde vintre kan den vilde rucola overleve, og den vokser videre så snart frosten er væk.
Den sætter en mængde frø og selvsår sig. Det bevirker, at du meget nemt kan se rucola vokse frem alle mulige steder i haven, også steder hvor den ikke skal være.
Gødningsbehovet er lavt. I tørre perioder skal der vandes.
Planterne kan angribes af de samme skadevoldere som kål, men normalt er der ikke de store problemer. Det største problem er, at bladene kan fyldes med små huller – det skyldes jordlopper.

 

Høstes over en lang periode

Pluk de enkelte blade eller skær hele planten af ca. 3 cm over jorden, så skyder den igen med nye blade. Unge blade har en stærk smag, men jo ældre bladene bliver, jo stærkere bliver de. Man kan spise dem rå i salater eller oven på pålæg, men de kan også koges som en grønsag sammen med f.eks. pasta, og den er rigtig god til pesto. Den skal plukkes efter behov, for den har meget kort holdbarhed. Den kan også spises selv om den blomstrer.
Gitte Kjeldsen Bjørn, Havebladet 4/2012

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk