Havens planter
Dyrk din egen spinat

 12 Gitte SpinatDalita0blomst

 Spinat er en etårig plante, som hører til salturtfamilien ligesom rødbede

 

Spinat - Spinacia oleracea L - er en etårig plante, som hører til salturtfamilien ligesom rødbede.

Er dagene korte, danner planten en roset af stilkede blade, mens den under langdagsforhold (13-15 timer) skyder en stængel med blomsterstande fra bladrosetten. 
Spinat indeholder stoffet Lutein, som er kendt som øjets naturlige pigment, og lutein er med til at beskytte øjnene mod solens UV-stråling.

Den er nem og hurtig at dyrke, så der er mange gode grunde til at dyrke sin egen spinat.


Vælg den rigtige sort

De sorter der findes af spinat gror bedst, hvis de sås om foråret eller sensommeren.

Sås de om sommeren går de i blomst, dels pga. af varmen, men også fordi de reagerer på lang dag.

Ønsker man at så om sommeren kan der alternativt sås New Zealandsk (Tetragonia tetragonioides) spinat som ikke er i familie med almindelig spinat, men kan bruges på samme måde. Den danner nemlig ikke så nemt blomst.
Spinat er sædvanligvis grøn, men der findes også sorter der har en rød kant og andre igen der har en lilla farve.

Bladene kan være fra helt glatte til meget krøllede.

Interessen for spinat er generelt stigende, så efterhånden kommer der også sorter på markedet, som kan klare sommerperioden. Kig derfor altid på de oplysninger som frøfirmaet skriver om sorten inden du sår.

En anden positiv melding er, at der i dag også fås sorter som er resistente overfor spinatskimmel.


Fakta om dyrkningen

Det er vigtigt at planterne er i konstant vækst fra såning til høst ellers går den for hurtigt i blomst.

Spinat er en hurtigvoksende afgrøde, som kan høstes ca. 8 uger efter såning.

Det betyder at den kan bruges som forkultur før f.eks. bønner, der sås sent. Hvis man sår spinat midt i september i kasser udenfor og overvintrer dem overdækket i væksthuset, kan man i marts måned høste masser af spinat til salatskålen. På den måde kan man forlænge sæsonen med spinat.
Spinat sås i 2 – 3 cm dybde. Tilstræb en planteafstand på 10 cm og en rækkeafstand på 30 cm. Står planterne tættere i rækken så fjern de overskydende planter og brug dem i salatskålen. 
Såningen om foråret først i april og igen i august er bedst, fordi planterne som tidligere nævnt er længere tid om at gå i blomst, og det betyder et større udbytte af blade. 
Spinat kan dyrkes på de fleste jordtyper, men jorden skal være muldrig, vandholdende og kalkrig, En pH- værdien på 7 er fint. Undgå at give for meget kvælstof.

Hvis det bliver tørt omkring planterne så vand med det samme, for hvis planterne stresses begynder de at danne blomst og udbyttet bliver lille.


Spinat er generelt en sund plante

Spinat vokser hurtigt og angribes kun af få sygdomme og skadedyr - under alle omstændigheder er der ikke så meget man kan gøre hvis planterne angribes. Spinatskimmel kan under varme og fugtige forhold brede sig meget hurtigt og ødelægge planterne. Sygdommen viser sig som gule pletter på bladene og en gråviolet skimmelbelægning på bladundersiden. Af og til ses der også gennemsigtige ”ruder” på bladene – det er bedefluens larver som er skyld i dette.


Høsten

Almindeligvis høster man planterne når de er 20 – 30 cm høje, men hvis man ikke kan vente kan man godt plukke nogle af bladene af inden.

Spinat kan spises frisk, og smager godt i salatskålen.

Hvis man vil gemme spinat til senere kan den blancheres og derefter fryses.


Gitte Kjeldsen Bjørn, Havebladet 2/2012

Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk