Havens planter
Planter fra indsamlede frø

Mange af de planter, vi dyrker som sommerblomster, sætter frø. Det er morsomt at indsamle frøene for at så dem når den nye sæson starter.

 

Mange af planterne er dog også såkaldte F1-hybrider, dvs. meget forædlede med mange forfædre. Når frøene udvikles indeholder de gener fra alle disse forfædre. Nogle gener er dominerende over andre, fx lilla over hvid i ærter, som præsten Gregor Mendel fandt ud af ved forsøg i midten af 1800-tallet. Der er derfor mulighed/risiko for afkom, der ikke i alle tilfælde ligner frøleverandøren. Der vil være nogle planter, der ligner forældreplanten, men ikke alle. Det giver mulighed for at skabe egne nye hybrider med forskellige egenskaber. Det er dette planteforædlerne udnytter, men effektiv forædling er krævende og sjældent noget, der giver særligt gode resultater for amatøren.
Grethe Bjerregaard, Havebladet 4/2012

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk