Havens planter
Noget om knopper

 

09 GB DSCN3056 April 2004 knop i pære

Der er meget forskel på hvor lang en kølig periode de forskellige frugtarter skal have.

Variationen for æblesorter kan være mellem 1000 og 1200 timer under 6-7 grader for at blomsterne kan springe ud. Kirsebær har en langt kortere periode; de kan måske nøjes med 500-700 timer. Det er ikke kun for frugttræer der er denne variation. Forsytiagrene kan drives meget tidligt til blomstring medens bøgegrene er meget svære at drive frem.

I juli-august afgøres det hvilke nydannede knopper der skal bliver til blomsterknopper og hvilke til bladknopper det kommende forår. Man kan forestille sig, at en knop er en mikroskopisk størrelse, hvor der udvikles skæl og blade. For at få en blomst skal der udvikles et bestemt antal blade for at give en blomsterknop. Er processen for langsom, eller den kommer for sent om foråret, bliver det til bladknopper i stedet for blomster.

Heraf kan ses, at klimaet har en helt afgørende rolle for hvor megen frugt der kommer. Andre forhold, der har betydning, er grenens placering og hvor mange blomster der dannes. Flest blomster kommer der generelt hvis den foregående sommer har været varm og solrig. Yderligere spiller det ind om træet har haft få frugter og ikke for kraftig vækst.

Jann Poulsen, Havebladetv2/2017

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk