Havens planter
Gøgeurt

 

16 1 plettet goegeurt

Gøgeurt, her plettet gøgeurt, gror ofte på så mager jord eller tørv, at den ligesom gøgen lader andre tage sig af deres afkom.

16 3 orkidefrø 062Gøgeurten producerer mængder af frø, men de er så små, at der ikke er råd eller plads til oplagsnæring, der kan nære kimplanten under spiringen.

 

Samarbejde med en svamp

Gøgeurten er derfor gået i samarbejde med en svamp, der kan samle næring til den, så frøet kan få energi til at spire. Vi kalder det mykorrhiza eller svamperod, når svampe og planter samarbejder. Spiringsprocessen kan tage 5-10 år. Hvad får svampen til gengæld? Gøgeurten danner først en rod, senere blade med klorofyl, som ved hjælp af sollys producerer sukker. Her får gøgeurten lejlighed til at betale tilbage, hvad den skylder i form af sukkerstoffer.

 

Gøgeurt er en orkide

Gøgeurt hører til orkidefamilien med slægterne Orchis der har bladløse blomsterstilke og Dactylorhiza, der har blade på stilken. Billedet forestiller Dactylorhiza maculata, plettet gøgeurt.
16 2 plettet goegeurt hvid med rodRoden ligner en testikel, der på græsk heder græsk orchis.

 

Nogle mener, at planten fik sit danske navn gøgeurt, idet den blomstrer når gøgen ankommer til landet. Samtidig forbindes planten ofte med erotik ifølge signaturbotanikken, da orkideens rod ligner en testikel og derfor har fået navnet orkide afledt af det græske navn for testikel, orchis.
Orkideer bliver bestøvet af forskellige hvepse, der tiltrækkes af blomsterne, der lugter af de fermoner, som huninsekterne udskiller for at tiltrække hannerne, ofte ser blomsterne også ud som hunhvepse. Ved besøg i blomsten brækker hele støvdrageren af og suger sig fast på haninsektets pande, så den føres rundt og dermed bestøver andre blomster.
Orkideerne bliver bestøvet, men hanhvepsene får ikke noget afkom ud af det. Her er der ikke tale om symbiose men frækhed.
Jørgen Bech-Andersen, Havebladet 1/2014


Billede 2. 
Billede 3. Frøkapsler og frø af plettet gøgeurt.
Billede 4. Orkidefrø er meget små ofte omkring 0,2 mm, her forstørret 25 x i mikroskop

 

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk