Havens planter
Narcisser - havens gyldne forårsbebudere

 

9best154

De gule narcisser lyser op i haven år efter år.

I modsætning til tulipanerne er narcisserne meget tolerante. Når de først en gang er lagt vil de som oftest komme igen år efter år og levere smukke buketter i den periode, de blomstrer. Sorten herover hedder 'Bestseller' og blomsten er meget stor. Der udvikles måske to blomster på et løg.

 

Historien om navnet

Da den svenske botaniker Linné, der skabte navngivningsreglerne for planter og dyr, skulle navngive den løgplante, vi i dag kender som narcis, syntes han, at blomsten var så smuk, at han gav den slægtsnavnet Narcissus efter den ifølge græsk mytologi undersmukke yngling Narkisssos. Narkissos fik en tragisk skæbne, for han var så glad for sit eget udseende, at han døde ved bredden af den flod, hvor han blev forelsket i sit eget spejlbillede. Forinden var nymfen Echo dog svundet han af sorg fordi han slet ikke var interesseret i hende. Der er flere udlægniner af legenden, men det korte af det lange er, at hvor han døde, fandt man den blomst, man i dag kalder Narcissus.

 

Løgene

Narcissernes løg danner ofte et eller to sideløg, der er omtrent lige så store som moderløget. De hænger sammen ved moderkagen og der er ikke nogen grund til at dele dem. Det kan gøre større skade end gavn, fordi der opstår sår ved delingen og måske bliver moderkagen ikke ligeligt fordelt mellem løgene. Læg dem i en dybde på ca. 10 cm.

 

Grupperinger

Der findes adskillige arter af narcis, men de mest almindelige sorter stammer fra Narcissus pseudonarcissus. De sorter, der er forædlet herfra, inddeles i grupper der for en stor del afhænger af kronens/trompetens udseende. Det er ikke sikkert, at de her omtalte sorter kan købes, men sandsynligvis vil man kunne finde andre sorter, der minder om dem.

9cum155

Narcissus 'Cum Laude' har en stor, splittet krone, er meget dekorativ og velegnet til afskæring. Den bliver omkring 30 cm høj.

 

 

 

 

 

 

 

9wild156Narcissus 'Wild Carnival' hører til gruppen med store trompeter. Den bliver ca. 30 cm høj og siges at være modstandsdygtig overfor rådyr. Tåler tørke.

 

 

 

 

 

 

9exotic158

Narcissus 'Exotic Beauty' har en forholdsvis lang og smal trompet. En nyere sort, der bliver godt 30 cm høj og som er glimrende til afskæring.

 

 

 

 

 

 

 

9tete157

Narcissus cyclamineus 'Tête à Tête' er en lille narcis, der er meget populær. Den her nævnte sort blive ca. 20 cm høj og er velegnet til bl.a. stenbede.

 

 

 

 

Afskæring

Marcis er fin til afskæring, blot skal den helst ikke stå sammen med andre afskårne blomster, for den udskiller så meget slim, at det lukker porerne i de andre afskårne blomsters stilke, så de ikke kan suge vand. Det gælder også tulipan. Lad være med at komme ret meget vand i vasen og skift hyppigt vandet ud.

Grethe Bjerregaard, Havebladet 1/2014

Søg i Havehjørnet


Havehjørnet OBS!

 

Find artkler

 

Vælg det emne du er interesseret i eller brug søgefunktionen. Søgefunktionen finder du herover, emnerne finder du øverst til venstre i vinduet.

 

Har du spørgsmål om planter?

 

Er der noget, du gerne vil vide om planter, så skriv til Grethe Bjerregaard.Du kan normalt forvente svar i løbet af en uge når du bruger denne adresse: gb@kolonihave.dk